Villáminterjú a 2019-es Esterházy Művészeti Díj nyerteseivel

|

Holnapig látható a Short List 2019 – Esterházy Art Award című kiállítás a Ludwig Múzeumban, amely a 2009-ben alapított díjra jelölt 25 művész munkáját mutatja be. Idén Győri Andrea Éva, Nemes Márton és Puklus Péter alkotásait díjazta a szakmai zsűri, akiket egy-egy rövid interjúban kérdeztünk a díjról, munkáikról és a kiállításról. Az interjúk első része következik.

vegeldaniel_com_467582_600.jpgA Győri Andrea Éva és Nemes Márton az Esterházy Díj zsűrijével a díjátadón | Fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum 

Ludwig Múzeum (S. Zs.): Mit jelentett számotokra, hogy a Short Listbe beválasztották a műveiteket, illetve milyen jelentősége van annak, hogy megkaptátok a díjat?

Puklus Péter: Egy jó visszajelzés a munkáimról. A díj egy lehetőség, segítség abban, hogy nagyobb szabadsággal folytathassam a munkát.

vegeldaniel_com_466865_600.jpgPuklus Péter díjnyertes munkái a Ludwig Múzeumban | Fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum

Nemes Márton: Lassan már három éve élek Londonban, és mióta elköltöztem nem adtam be semmilyen hazai díjra vagy pályázatra munkát, leginkább azért, hogy az otthon tevékenykedő művészeknek több tér jusson. Ebben az évben többen győzködtek, hogy mégis nevezzek, ezért végül kötélnek álltam. Nagyon meglepődtem, amikor láttam a short listben szereplő nevek számát és magas kvalitását. Legalább 8-10 embernek adtam volna díjat nyugodt szívvel ebből a merítésből. Természetesen nagyon örültem, amikor kimondták a nevemet az átadón, és azóta is a föld felett repkedek.

vegeldaniel_com_466863_600.jpgNemes Márton díjnyertes munkája a Ludwig Múzeum kiállításán | Fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum

Mesélnétek a díjnyertes munkáitokról, amelyek most a kiállításon szerepelnek?

Puklus Péter: Az eredeti sorozat "A hős anya – avagy hogyan építsünk házat" címmel 2014-ben indult eleinte csak fotókkal, aztán elért egy pontra, ahol már szobrok és installációk is létrejöttek. Szembetűnővé vált a festmény és a fotó közötti különbség, hogy mit és hogyan képesek kommunikálni. A festményeim nem véletlenül lettek festmények fotók helyett, a hétköznapi dolgok belső konfliktusait, drámaiságát nem tudtam volna lefotózni úgy, hogy olyan hatást érjenek el, mint a festmények.

vegeldaniel_com_466868_600.jpgPuklus Péter művei a Ludwig Múzeum kiállítóterében | Fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum

Nemes Márton: Életem eddigi legnagyobb méretű munkáját állítottam ki kicsit átdolgozva. A Tomorrow13 című kép idén márciusban már szerepelt a szóló kiállításomon a székesfehérvári István Király Múzeumban. Külön örömömre szolgál, hogy ezúttal a budapesti közönség is láthatja, illetve, hogy életemben először a Ludwig Múzeum falán is lóghat munkám.

vegeldaniel_com_467720_600.jpgLátogatók Nemes Márton műve előtt a kiállítás megnyitóján | Fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum

Milyen helyet foglalnak el ezek a munkák az életművetekben az eddigi, illetve következő műveitekhez viszonyítva?

Puklus Péter: A különböző médiumokat különböző eszköznek tekintem a mondanivalóm közvetítésére. A képek létrehozásának része a helyesnek vélt eszközök megválasztása. Vannak képek, amiket nem lehet lefotózni. A festés eszköztára például lehetőséget nyújt arra, hogy sokkal expresszívebb módon tudjam megjeleníteni, ami a fejemben van. Alkotóként nem akarom hozzákötni magam egy fajta technikához, inkább az üzenetem választja magához a platformot. Ugyanúgy, ahogy egy házat nem lehet csak egy kalapáccsal felépíteni, egy sorozat képeihez alkalmaznom kell a szobrászatot, a festést, a rajzot és a fényképezést is.

Nemes Márton: Ez kép a Tomorrow sorozat egyik fő darabja, az idei év talán legfontosabb munkája. Több korábbi sorozat anyagait és ötleteit egyesíti, és a legújabb munkáim is nagyban épülnek rá. Sikerült találnom egy finom egyensúlyt a pozitív és negatív terek kombinálásával, illetve a fa, fém és műanyagok egymás mellett használásával. Minden gondolatom ekörül forog most.

vegeldaniel_com_467441_600.jpgNemes Márton átveszi a díjat | Fotó: Fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum

A kiállítás január 26-ig, azaz vasárnap estig látogatható.

A Győri Andrea Évával készült interjú erre a linkre kattintva olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr3715427326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása