Látogatás a malpartidai Vostell Múzeumban

|
Fabényi Julia útijegyzete 
958px-lavadero_de_los_barruecos_obra_de_vostell_malpartida_de_caceres_1_luis_pita.jpg

 

2023. február 23-án az a szerencse ért, hogy ellátogathattam a malpartidai Vostell Múzeumba és Fluxus Archívumba a Ludwig Múzeumban március végén nyíló Boris Lurie & Wolf Vostell: Művészet a soá után című kiállítás előkészítéseként. 

A malpartidai Vostell Múzeum (Fotó: Fabényi Julia)

 

Wolf Vostell (1932-1998) először az 1950-es években járt a portugál határhoz közeli különleges spanyol vidéken, ahol Zurbarán festészetét tanulmányozta és Szent Jeromos kultuszának nyomait kereste. Eközben ismerkedett meg egy fiatal spanyol tanárnővel, Mercedes Guardado Olivenzával, aki később a felesége lett. 

Az 1970-es évek politikai enyhülést hoztak Spanyolországban. A német művész - aki nem tudott szabadulni az extremadurai táj lenyűgöző szépségétől - megállapodott a kisváros vezetésével egy Vostell Múzeum létrehozásáról. Bár közel húsz évig tartott az egykori 17. századi gyapjúfestőműhely felújítása, 1996-ban végre megnyílhatott az intézmény, ahol Vostell legjelentősebb művei találhatók. 

museo_vostell_malpartida_2015.jpgA múzeum madártávlatból (Forrás: Wikimedia)

 

Vostell Malpartida Múzeum három kortárs művészeti gyűjteményt kínál a látogatóknak: a Wolf és Mercedes Vostell-gyűjteményt, a Fluxus-Gino Di Maggio adománygyűjteményt és a Konceptualista művészek gyűjteményét. A Vostell által kezdeményezett, Fluxus témájú nyári workshopokat ma is megtartják, és ezekhez kapcsolódó kiállításokat is rendeznek.
1677243732051.jpg
Fabényi Julia és Josefa Cortés Morillo, a Museo Vostell Malpartida kurátora és a Vostell Happening Archívum vezetője 

 

Vostell úgy értelmezte küldetését, hogy kötelessége visszaadni mindazt, amit spirituálisan és intellektuálisan kapott e tájtól. Vostell ikonográfiájának szerves alkotóelemei az ipari dizájn csúcstermékei (autó, repülőgép, televízió) melyeket merészen ellenpontoz a természeti környezet. A múzeum kertjében magasodó monumentális szabadtéri művén például gólyák laknak, szépen illusztrálva e kettősséget. Távolabb pedig a vadregényes sziklás domboldalban egyik ikonikussá vált művét,
egy bebetonozott autót fedezhetjük fel.
958px-lavadero_de_los_barruecos_museo_vostell_malpartida_de_caceres_3_luis_pita.jpg
Vostel 1996-ban felálltott installációja a múzeum kertjében (Forrás: Wikimedia)

 

A gólyák által lakott hatalmas szobornak igen különös címe van (Miért tartott csak két percig Jézus tárgyalása Pilátus előtt?) Ez Vostell utolsó nagyszabású munkája, egy orrára állított deltaszárnyú repülőgépből, ballisztikus rakéta maradványból, két autóból, zongorákból és televízió készülékekből komponált.
hatalmas totemoszlop feszület.
Az itteni fehérgólya-állomány egyébként igen jelenős, aminek köszönhetően 1997-ben az EURONATUR az Európai Gólyásfalu címet adományozta a településnek
Wolf Vostell műveit hamarosan Budapesten is láthatjuk: nagyszabású kiállításunk, a  Boris Lurie & Wolf Vostell: Művészet a soá után március 31-étől lesz látogatható 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr318059444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása