Párbeszéd a művészetről – Interjú Vitus Weh kurátorral az Esterházy Művészeti Díj kapcsán

|

December 1-től látogatható az Esterházy Művészeti Díj jelöltjeit és díjazottjait bemutató kiállítás a Ludwig Múzeumban. A 2009-ben alapított elismerést két évente adják át, az idei szelekcióba 26 fiatal hazai képzőművész jutott be. Az egyre rangosabb díjpályázat megnyitója előtt Vitus Weh kurátorral készítettünk egy villáminterjút.

 

L.M.: 2013 óta dolgozik az Esterházy Magánalapítvány művészeti tanácsadójaként. Pontosan mi a feladata díjpályázathoz kapcsolódóan?

V.W.: Az Esterházy hercegek évszázadokon keresztül támogatták a képzőművészetet, egykor világhírűnek számított a bécsi festészeti galériájuk. Az utolsó herceg, V. Pál 1937-ben kezdeményezte először egy Esterházy művészeti díj kiírását Budapesten. Ennek kíván kortárs módon megfelelni a mai Esterházy Art Award. A kortárs a művészetben azt jelenti, hogy rajta tartjuk ujjunkat „a kor ütőerén”, azaz a művészeti ábrázolások révén érzékeljük előre, miként gondolkodik és érez aktuálisan a társadalom. Kurátorként arra törekszem, hogy ezt a lehető legjobban kifejezésre juttassam.

eaw_1.png
Fotó: SZABÓ Zsófia © Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

L.M.: A díj eredetileg kizárólag festészetre fókuszált, amit idővel kiterjesztettek a festészettel határos technikákkal készülő munkákra, festészettel operáló nagyobb térinstallációs munkákra. Miért érezték szükségesnek a pályázati lehetőségek tágítását?

V.W.: A festészet még ma is jó fokmérője a művészetnek. Az Esterházy Art Award-kiállítás egyik ambíciója, hogy a mai fiatal magyar művészeti közeg legfontosabb átfogó bemutatkozási lehetőségét jelentse. Az áttekintéshez azonban nyitottnak kell lenni, túl kell lépni a sémákon, a megszokotton. A művészetben ma sokkal inkább gondolkoznak három dimenzióban, mint korábban.

L.M.: Az idei elismerésre már tervekkel is lehetet jelentkezni. Mi volt ezzel az újítással kapcsolatban a tapasztalatuk?

V.W.: Csaknem minden jelölt művész egy műegyüttessel vagy térinstallációval pályázott. A kihívást az jelentette, hogy ebből összeálljon egy egységes kiállítás. Schneider Erika és én ezért a legtöbb jelölt esetében egyeztető alkalmakra is sor került az alkotók műtermében. Az itt zajlott beszélgetések során kristályosodott ki, hogy ma sok művész a párbeszédben is érdekelt. Ez is lett a vezérfonala a 2021. évi jelöltlistának. (Short List 2021) A kiállítás az egyéni pozíciók összefüggő rendszere, amely egy új egésszé áll össze.

 vegeldaniel_com_467929.jpg
Fotó: VÉGEL Dániel © Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

L.M.: Idén 26 jelölt kerül be a kiállításra. Milyen tendenciákat, fókuszpontokat jelölnek ki ezek a munkák? Lát-e elmozdulást az előző pályázati anyaghoz viszonyítva?

V.W.: A beadott munkák jelentős részére jellemző az anyaghoz és a testhez fűződő izgalmas viszony. Emellett sok jelöltnél hangsúlyosan elbeszélő törekvések is megfigyelhetők. A korábbi években lényeges absztrakt és önreflexív művészi hagyományok idén alig jelennek meg.

L.M.: Az alapítvány fontosnak tartja azt is, hogy a díjazottaknak további bemutatkozási lehetőséget is biztosítson. Milyen példákat tudna felsorolni az elmúlt évekből, illetve milyen terveik vannak az idei nyertesekkel kapcsolatban?

V.W.: Az idei három díjazott mindenképp meghívást kap egy éves kiállításra az eisenstadti Esterházy kastélyba. A hosszú időtartam miatt érdemes ott akár olyan munkaigényes dolgokat is létrehozni, mint például a muráliák. Számos nyertest inspirált ez már új művek megalkotására. Ezen kívül segítünk a magyar tehetségeknek eljutni nemzetközi galériákba és kiállítóhelyekre. A neves művészeti díj már többször is erős katalizátorként működött.

 

A kiállítás linkje

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr9816764908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása