Frey úr írt

Rieder Gábor egy díjnyertes könyvborítóról

|


frey3.jpg

A Szép Magyar Könyv Versenyen a legjobb könyvborítóért járó elismerést, a Tamás László Emlékdíjat idén  a Ludwig Múzeum Frey Krisztián-kiállításának katalógusa, a {Script:Abstract} Frey úr ír / Herr Frey Frei című album kapta.  A Szmolka Zoltán által tervezett borító történeti hátterét a kiállítás kurátora, a kötet szerkesztője, Rieder Gábor világítja meg.

A díjazott címlap mindenekelőtt tisztelgés Frey Krisztián (1929–1997) egyik legizgalmasabb műtárgy-csoportja, a radikális hangú „Rákosligeti képek” előtt. Az 1965–1967 között született sorozat a magyar monokróm festészet első nagy ciklusa,

a hatvanas évekbeli absztrakció egyik kimagasló teljesítménye.

frey6.jpgA Rákosligeti ciklus festményei a Ludwig Múzeum kiállításán Fotó: Rosta József

A jól ismert történet szerint Frey azért mázolta le korábbi képeit teljesen fehérre, mert túl személyesnek találta őket. (Feltehetően a túlzott személyesség az explicit szexuális utalásokat takarhatta.)

 fgrey4.jpg

Frey Krisztián 1967 körül az ABC című készülő művével

Volt viszont a rákosligeti monokróm képeknek még egy előzménye! A hagyatékból most előkerült, Frey által készített fényképeken láthatók

lemeszelt kirakatüvegek, tele belekarcolt feliratokkal.

frey5.jpg

Sok belvárosi, államosított üzlethelyiség járt így az ötvenes-hatvanas években. Ahogy Frey lefotózta a széles pemzlivel lemeszelt ablaküvegeket, az nagyon rokonítható a „Rákosligeti képeket” lemázoló-fehérítő gesztusával.

Ahogy a járókelők ezekbe a meszelt üres felületekbe utcai folklórként feliratokat véstek, az pedig ahhoz a szkripturális ösztönhöz hasonlítható, ahogy Frey teleírta életművét alig olvasható betűkkel.

frey1.jpg

 

A 2022-es Ludwig Múzeum-beli Frey életműkiállításhoz készült katalógus borítója ezt a történetszálat emeli ki. A műanyag védőborító a mázoló, mindent kifehérítő pemzli mozgását idézi, alóla kivillan a szürke vászonba prégelt könyvcím, tetején pedig ott pompázik a „vécéajtó esztétika” szellemében felrótt metaforikus főcím, Szmolka Zoltán által kiválogatva és újrakreálva a Frey-festmények betűkészletéből: {script:abstract}. Ez az életművet mozgató robotikus belső parancs:

az absztrakt festmények „írása”.

frey2.jpg

img_20230608_195519_002.jpgUPDATE: Rieder Gábor és Szmolka Zoltán a Könyvheti díjátadón Fotó: Szipőcs Krisztina

{Script:Abstract} Frey úr ír / Herr Frey Frei. Szerkesztő: Rieder Gábor. Grafikai terv: Szmolka Zoltán. Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest, 2022. 343 oldal, magyar-angol, 12.900-Ft.  A kötet a Ludwig Múzeum shopjában kapható.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr1018136190
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása