A művészet emészthető?!

|

Ma ünnepli 90. születésnapját a 20. század egyik nagy művészegyénisége, a munkáival egy egész mozgalmat elindító román származású, jelenleg Toszkánában élő Daniel Spoerri. Közel hatvan éves pályája során olyan műveket, asszamblázsokat készített, amelyeknél egymáshoz nem illeszkedő használati és jelképértékű tárgyak sorát rendezte új kontextust eredményező kompozíciókba.

2002spoerri18_600.jpgDaniel Spoerri műve a Ludwig Múzeumban. Címe: Az hôpital ephémère szomszédos műterméből származó desszert, amelyet ... fiatal művészek fogyasztottak el, hôpital ephémère, 1991. július, sevillai sorozat ii(1991) | Fotó: Rosta József / Ludwig Múzeum

Spoerri klasszikus balettet tanult, színházzal és költészettel egyaránt foglalkozott, s állítólag leginkább író szeretett volna lenni. Érdeklődése a hatvanas években fordult a képzőművészet felé. Legismertebb művei közé tartoznak az úgy nevezett Csapdaképek (ezekből egy a Ludwig Múzeum gyűjteményében is megtalálható) amelyeken hol egy étkezés „nyomait”,  az otthagyott tálakat, ételmaradékokat, evőeszközöket, hol más készen talált személyes tárgyegyütteseket rögzít az asztallaphoz, majd azt a falra függesztve állítja ki.

spoerri_megnyito_600.jpgDaniel Spoerri a Ludwig Múzeumban megrendezett kiállításán 2002-ben | Fotó: Rosta József / Ludwig Múzeum

Hosszú ideig az ételek jelentették Spoerri érdeklődésének fókuszát, amely az 1968-ban Düsseldorfban megnyitott étterem, majd a felette lévő szinten indított Eat Art galéria működése során bontakozott ki. Itt került sor azokra, az egyébként roppant népszerű gasztronómiai eseményekre, bankettekre, amelyek az eat art mozgalom kiindulópontját jelentették. Ezek egyszerre voltak közös étkezések és művészeti happeningek, amelyek az ételekkel kapcsolatos kulturálisan rögzült tradíciókat és tabukat állították célkeresztbe. Spoerri provokált és új alternatívát mutatott. Leghíresebb tematikus soirée-i közé tartozott a Művészet tortából, a Világ szegényeinek konyhája, a Kannibál vacsora, a 12 csillagos asztro-gasztro-ünnep vagy a Palindrom Bankett. Rajongott az egzotikus fogásokért, sokszor olyan állatokból készült ételeket is felszolgált, ami ma már nem kis egészségügyi, sőt morális ellenérzést is kiváltana! 

Művészete nehezen szorítható korlátok közé annak ellenére, hogy szorosan kapcsolódik a Fluxus mozgalomhoz és az új realizmushoz (Nouveau Réalisme). Jelenleg is aktív, néhány éve készített egy kiállításon is bemutatott ékszersorozatot, sőt textil kollázsokat is.

A kilencvenes években Toszkánában hozta létre azt a 16 hektáros szoborparkot, ahol 55 művész – köztük Jean Tinguely és Nam June Paik – száznál is több alkotása látható. 

Spoerri műveiből 2002-ben rendezett retrospektív tárlatot a Ludwig Múzeum, ahol több mint félszáz objekt és aszzamblázs volt látható.

meghivouj_copy_600.jpgDaniel Spoerri 2002-es kiállításának meghívója a Ludwig Múzeumban | Forrás: Ludwig Múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr1915563756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása