A kortárs művészet megrészegít! - Erwin Wurm Leitató szobrai

|

A részeg művész ikonikus alakja, italozásra invitáló, meghajlított bútorok, a néző mint aktív résztvevő, Jackson Pollock és Francis Bacon mint nagy elődök: Erwin Wurm Leitató szobrait a Ludwig Múzeum kiállításán, szeptember 23-ig próbálhatják ki a látogatók.

jozanito_rajz_600.jpgErwin Wurm rajzos használati utasítása a Tisztítóbútorhoz | Fotó: Somogyvári Ágnes / Ludwig Múzeum

Erwin Wurm szobrai gyakran a néző aktív részvételére építenek. A Ludwig Múzeum kiállításán az Egyperces szobrokon kívül a látogatók közreműködhetnek a Leitató szobrok megformálásában is. Ahogy maga a művész fogalmaz: ennek a sorozatnak a létrejöttét a részeg művész ikonikus alakja inspirálta. Wurm szerint egy művésznek mindig van oka arra, hogy leigya magát: ha sikeres, akkor frusztrált és azért, viszont ha sikertelen, akkor a reményvesztettség miatt iszik. Erre számos példát láthatunk a képzőművészet történetéből – meséli Wurm – Jackson Pollock, Mark Rothko, Franz West, Martin Kippenberger és még sokan mások. Ahogy a nagy művészek, úgy Wurm is próbálta fiatal szobrászként felvenni az italozó attitűdöt, de mivel mindig is vékony és gyenge volt, így nem tudta tartani a versenyt művészbarátaival. A történetet így fejezi be: „Az eredmény az, hogy én még életben vagyok, a barátaim már nem. Ezeket a műveket nekik dedikálom.”

rendezveny_fotozas_267509_600.jpgLeitató szobrok terme | Fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum

Wurm ezt a sorozatot olyan bútorokból készítette, amelyek között felnőtt. Az ötvenes, hatvanas évekből származó használt szekrényeket átalakította, meghajlította és a rekeszekbe alkoholt és poharakat rejtett. A bútorra ülve, leheveredve, rátérdelve ajánlott az italt elfogyasztani. Ehhez a művész rajzos használati utasításai adnak támpontot, amelyeket a bútorokon láthatunk.

Wurm elképzelése szerint ezek a szobrok akkor válnak teljessé, ha a közreműködő látogató részegre issza magát.

A Leitató szobrok egyes darabjait Wurm olyan híres művészek tiszteletére készítette, akikről köztudott, hogy nem vetették meg az alkoholt. Ilyen a Ludwig Múzeum kiállítóterében látható egyik kis szekrény, amelyet Francis Baconnek, a torz és elmosódott figurák festőjének dedikált.

bacon_self-portrait_jav_600.jpgFrancis Bacon önarcképe, 1969 | Forrás: www.artimage.org

Egy másik, oldalára állított szekrény a dripping technika atyjaként ismert Jackson Pollock nevét viseli.

jackson_pollock_foto_600.jpgJackson Pollock fotója | Forrás: www.jackson-pollock.org

A Pollock-szekrény használati utasítása szerint akkor lesz hiteles a szobor, ha lehetőleg egy négykézlábra ereszkedett férfi hátán ülő nő fogyasztja el az italt.

pollock_haszn_ut_600.jpgPollock-szekrény használati utasítása | fotó: Somogyvári Ágnes / Ludwig Múzeum

Az ötletnek több száz évre visszanyúló művészettörténeti előzménye van: egy középkorból származó aquamanile, amely olyan fémből készült, belül üreges, szoborszerű edény, amelyben vizet tároltak, és étkezések, illetve vallási szertartások idején használták kézmosásra. Az egyik ismert aqumanile az ókori görög filozófust, Arisztotelészt és az őt elcsábító nőt, Filliszt ábrázolja, akiknek története igen kedvelt volt a késő középkorban. Többféle változata van a legendának, de lényege az, hogy Arisztotelész hagyta, hogy Fillisz megalázza. Az aquamanile részletesen ábrázolja a szituációt, amint Fillisz az érett korú filozófus haját tépi. Wurm kegyesebb volt: hajat tépni nem szükséges a látogatóknak, csupán békésen iszogatni.

aquamanile_forras_metmuseum_org_600.jpgArisztotelészt és Filliszt ábrázoló aquamanile | forrás: www.metmuseum.org 

A Leitató szobrok termében helyet kapott egy olyan mű is, amelynek rekeszeit kinyitva csupán egy üveg ásványvizet találhatunk. Ez az úgy nevezett Tisztítóbútor. Ha túlzásba vittük volna a másik három mű megformálását, akkor ez a szobor kitűnő lehetőséget ad a kijózanodásra.

foto_6_600.jpgTisztítóbútor tisztuláshoz című szobor megformálása a kiállítás megnyitóján | fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum

Wurm arról is mesélt, hogy németországi kiállításán egyáltalán nem kapott engedélyt arra, hogy a szobrokba alkoholt helyezzen, az Egyesült Államokban viszont két olyan megnyitója is volt, amelyek totális ivászatba torkollottak. A budapesti megnyitó előtt így fogalmazott: „Majd meglátjuk, hogy itt hogyan fog működni.” A Ludwig Múzeum megnyitóján a látogatók igyekeztek hitelesen megformálni a szobrokat, azonban, talán a Tisztítóbútornak köszönhetően, a hangulat megmaradt a kulturált alkoholfogyasztás határain belül.

follow_the_instructions_600.jpgA művész javaslata a Pollock-szekrény oldalán található | fotó: Somogyvári Ágnes / Ludwig Múzeum

Erwin Wurm Egyperces munkák. A szobrászat, mint program című kiállítása szeptember 23-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr3514228003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása