Úton a magyar kilátó Velencébe

|

Két hét múlva nyílik a világ idei legnagyobb építészeti kiállítása. A magyar kiállítás kamionja tíz tonna rakománnyal elindult a Velencei Biennáléra. Az építészeti világkiállítás főtémája idén a Freespace, erre reflektál a magyar kiállítás. A Ludwig Múzeum, a Kultúrgorilla és a Studio Nomad közös projektje, a Szabadság híd – Új horizontok a városban az innovatív városhasználat egy jó példáját, a budapesti Szabadság híd köztérré való átalakulását mutatja be.

Mi történt a hídon?

2016 nyarán a főváros a környék infrastrukturális fejlesztése miatt lezárta a Szabadság hidat. Megszűnt a járműforgalom, a városlakók pedig spontán módon birtokba vették, és életteli köztérré alakították át a hidat. A hídszerkezet utcabútorrá vált, a híd a közösségi média segítségével szerveződött események - koncertek, piknikek, grillpartik, stb. - helyszíne lett.

 

A Szabadság híd térből hellyé vált.

A kiállítás a Szabadság híd ideológiamentes foglalásából kiindulva meghatározó urbanisztikai kérdéseket vet föl. Mit jelent a szabad köztér? Hogyan válhat egy híd a szabadság médiumává? Hogyan inspirálja a spontán köztérfoglalás a várostervezőket és építészeket? Miként tehetjük élhetőbbé és szerethetőbbé városunkat, és ez a folyamat milyen hatással van az identitásunkra?

fotó: Hartyányi Nándor, 2016 fotó: Hartyányi Norbert, 2016

A kiállítás alkalmából a Magyar Pavilon átriumban egy ideiglenes kilátó épül. A Studio Nomad építészeti installációja a pavilon szabad tereinek átértelmezésével kívánja átélhetővé tenni a helyteremtés felszabadító élményét, nemcsak elvont értelemben, hanem fizikailag is új horizontot nyitva a műemlék épület tetőszintje fölé emelkedő kilátóból.

Bence és Marci a kilátó elemeinek próba összerakásán a PERI telephelyén | fotó: Bodor Béla Bence és Marci a kilátó elemeinek próba összerakásán a PERI telephelyén | fotó: Bodor Béla



A NAGÉV-járdarácsok a bepakolás előtt, amelyekből decemberben a Ludwig Múzeum rendhagyó karácsonyfája is készült. Ezekből épülnek majd a videóinstalláció és a filmvetítés boxai, rezedazöld színűre festett (a Szabadság híd színe) változatából pedig a velencei kilátó legfelső járószintje.

fotó: Boros Géza fotó: Boros Géza



Mintha egy dugóban álló autósort látnánk felülről, pedig nem az. A 2016-os spontán hídfoglalás egyik emlékezetes eseménye volt a városi jógaóra, amikor a színes jógamatracok százai sorakoztak az úttesten és a villamossíneken.

"Ha autókhoz alakítod a közösséged... ott még több autó lesz. Ha emberekhez alakítod a közösséged... ott még több ember lesz." (Fred Kent: Project for Public Spaces)

Drone Media Studio felvétele Drone Media Studio felvétele, 2016


250 db jógamatrac a bepakolás előtt, mely kötegekből Velencében ülőbútorok készülnek a pavilonba, felidézve a Szabadság hídon történt térfoglalást.

fotó: Boros Géza fotó: Boros Géza


Az angol és magyar nyelven megjelent katalógusban építészeti szakírók, urbanisták, művészettörténészek, társadalomkutatók, valamint a folyamatok résztvevői járják körbe a "szabadsághíd-jelenséget" lokális és nemzetközi kontexusba ágyazva, rövid esszékkel, interjúkkal, infografikákkal és  dokumentumfotókkal tágítva a történet időbeli és térbeli értelmezését.

fotó: Boros Géza fotó: Boros Géza

 

80 000 darab free card készült a lenti kedvenc fotónkkal. Egy pillanat az élhető és szerethető városért.

Jó itt lenni!

fotó: Hartyányi Nándor, 2016 fotó: Hartyányi Norbert, 2016

A két évvel ezelőtti Velencei Építészeti Biennálén nagy sikert aratott a Magyar Pavilon közönségbarát ajándéka és a tavalyi sajtónapokon osztogatott jelvény is nagyon bejött. Idén külön ajándéktárgy nem lesz, a kilátóval

élményt adunk ajándékba.



A kamion benne a kilátóval. Szupernova! | fotó: Boros Géza  Kigördül a kamion a Ludwig Múzeumból - - - -  SZUPERNOVA - - - -  jó név, jó jel az induláshoz  | fotó: Boros Géza


A 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále 2018. május 26-án nyílik és november 25-ig látogatható.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr7213902264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása