Nikola Tesla kísértete és kísérlete

|

Titokzatos fényjelenségek, látható energiák, váltóáram, teleportálás és rakétamászóka – Nikola Tesla különös világa elevenedik meg Szűcs Attila festményein.

A Szűcs Attila festészetét bemutató Kísértetek és kísérletek című kiállításon feltárul a fény és az energia titokzatos világa – ezekkel a jelenségekkel végzett tudományos kísérleteket Nikola Tesla is az 1880-as évektől kezdve, akinek alakját és találmányait a kiállítás két festménye is megidézi.

bowie_tesla.jpgDawid Bowie mint Nikola Tesla az A tökéletes trükk című filmben (r.: Christopher Nolan, 2006)

Szűcs Attila elmesélte, hogy azért is ragadta meg a képzeletét Tesla élettörténete, mert miközben neki köszönhetjük a váltóáram létezését és neki volt a világon a legtöbb leadott szabadalma, egész életében egyetlen cél lebegett a szeme előtt: hogy megvalósítsa a teleportálást. Christopher Nolan angol rendező is izgalmasnak találta Tesla munkásságát, A tökéletes trükk című, 2007-es filmjében jelenítette meg a teleportálással kísérletező feltalálót, akinek szerepét David Bowie alakította.

A szerb származású Tesla számtalan kivételes képességgel rendelkezett: fotografikus memóriája volt, egész könyvek szövegét vissza tudta idézni, kilenc nyelven folyékonyan beszélt. 1881-től Budapesten élt, a Puskás Tivadar féle telefonközpontban dolgozott. Végül Amerikába utazott, ahol munkatársa lett az addigra már nagy sikereket elérő Edisonnak. Hamar egymás riválisai lettek, mivel időközben Tesla feltalálta a váltóáramot, amely hasznosabbnak bizonyult az Edison-féle egyenáramnál.

Annak ellenére, hogy Tesla munkássága alapvetően járult hozzá a világ tudományos fejlődéséhez, és elméletei és kísérletei jóval megelőzték saját korát, nem kapott olyan mértékű elismerést és anyagi támogatást, mint amilyen megillette volna. Tevékenysége elsősorban az elektromosság és a mágnesesség, illetve a gépészet területére terjedt ki. Elsőként foglalkozott többek között az energia vezeték nélküli továbbításával, az energiatakarékos világítással, a távirányítással; neki köszönhetőek az elektroterápiás készülékek, az összes ma használható hírközlési berendezés, illetve a rádió is. Az általa épített szerkezetek közül kettő viseli a nevét: a Tesla-tekercs és a Tesla-torony – ezek láthatóak Szűcs Attila két festményén.

dsc_2789.jpgNikola Tesla munkásságát megidéző festmények Szűcs Attila kiállításán a Ludwig Múzeumban (fotó: Mucsi Márton)

A Tesla-tekercs, vagy más néven generátor, a Tesla a generátora mellett ül című képen szerepel. Egy korabeli fekete-fehér fénykép szolgáltatta a festmény alapját, amelynek már az állítólagos eredeti verziója is retusálva volt, már a saját korában is sokat manipulálták – meséli a művéről Szűcs Attila, aki sokszor használ fényképeket, képeslapokat festményei alapjaként. A művész úgy értelmezi ezt az alkotási folyamatot, hogy az eredeti fényképre, képeslapra rakódott sokrétegű, megváltoztatott valóságnak az aljáról hoz fel egy mélyebb valóságot, amelyet a festészet eszközeivel mutat meg.

A kiállításon szereplő másik kép a Kísérlet, Tesla című festmény, amelyen Tesla laboratóriuma, illetve az úgy nevezett Tesla-torony látható. Ezt a speciális tornyot Tesla az energia összegyűjtése és továbbítása, illetve a távkommunikáció és az információközlés vezeték nélküli működése céljából építtette. A tornyot végül a világháború ideje alatt lebontották. A képen szereplő torony formája a közelmúltunk játszótereinek rakétamászókája alakját is felidézi; hideg, rozsdás korlátja, lepattogzó festéke, fémes szaga sokunk számára ismerős lehet. A képen tehát találkozik egy titokzatos, ismeretlen géniusz emléke a régmúltból, és egy ismerős, személyes és közös emlék a közelmúltból.

56dcf187286f747f337a491f.jpgSzűcs Attila: Kísérlet, Tesla, 2003 (kép forrása: szucsattila.hu)

Szűcs Attila és Nikola Tesla vizuális világának kapcsolata még kísértetiesebbé válik, ha elolvassuk, hogyan írt Tesla azokról a képekről, amelyeket elalvás előtt mindig látott. Mintha Tesla látomásai elevenednének meg Szűcs Attila képein:

„[…] először mindig egy nagyon sötét és egyenletesen kék hátteret látok […] olyat, mint a csillag nélküli éjszakáé. […] ez a képi háttér a zöld szín számtalan ragyogó szikrájával telik meg, melyek több hullámban felém áramlanak. Aztán jobbról megjelenik két, mindenféle, főleg sárga, zöld és arany színben játszó, párhuzamos és egymáshoz közel elhelyezkedő vonalakból álló csodálatosan szép alakzat […] a vonalak ragyogóbbá válnak, és az egész kép sűrűn teli lesz apró, csillogó fénypontokkal.”

A Nikola Teslát és találmányait ábrázoló festmények megtekinthetőek Szűcs Attila többi alkotásával együtt, a művész életművét bemutató kiállításon a Ludwig Múzeumban, február 19-ig.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr8312240522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása