Egy lakótelep története – wrocławi építészet a Ludwig Múzeumban

|

Bontásra ítélték, de a Ludwigban is látható kiállítás hatására megmenekült a későmodern ház.

1945-ben az akkor még német Wrocław harmada teljesen elpusztult. A Plac Grunwaldzki (Grunwaldzki tér) lakóházait a várost védő német hatóság rombolta le azzal a céllal, hogy a helyére katonai repülőteret építsen. A tér szomorú történetének azonban mára jó vége lett.

A második világháborút követő években a várost Lengyelországhoz csatolták; a lengyel építészeknek a rekonstrukció volt az elsődleges feladatuk. Ebben a nehéz korszakban kezdte karrierjét az építész Jadwiga Grabowska-Hawrylak, aki megpróbált elhatárolódni az államilag deklarált szocialista realista stílustól. Ő tervezte Wrocław első toronyházát (Tudósok háza, 1957–60) és az ikonikus Sedesowce-lakótelepet (1968–78) is, amelyet a Plac Grunwaldzkin, a világháborús katonai repülőtér helyén építettek fel.

1573.jpg
Az építész Jadwiga Grabowska-Hawrylak (1920-), fotó: Architekturmuseum Wrocław 

Hitt az emberközpontú tervezésben, és azon kevesek közé tartozott, akik nőként vezető szerepet tölthettek be egy állami tervezőirodában. Újító ötleteivel kivívta magának a szakma megbecsülését. Az általa tervezett épületeknek jellegzetes eleme a lekerekített ablaknyílás. Grabowska-Hawrylak a szokványos előgyártott betonelemeket szobrászati érzékkel igazította egymáshoz, ezáltal merészen tagolt, szépen strukturált homlokzatokat hozott létre.

5_grospierre_nicolas.jpgNicolas Grospierre: Sedesowce-lakótelep, 2006

2011-ben munkásságának patronálására hozták létre a Jednostka Architektury-alapítványt (JA). A szervezet tagjai maguk is építészek, 2012-ben a Wrocław Kortárs Múzeumban (ebből a lengyel intézményből érkezett a Ludwigban most látható tárlat is) egy kiállítás keretében hívták fel a figyelmet a tervező életművének fontosságára.

A Sedesowce-lakótelep megmentésében komoly szerepe volt a Vadnyugat. Az avantgárd Wrocław története című vándorkiállításnak. A kiállításon, amelynek utolsó állomása a Ludwig Múzeum, látható Nicolas Grospierre genfi fotográfus fotósorozata, amelyen megörökítette Grabowska-Hawrylak épületeit, köztük a Sedesowce-lakótelepet. Bár az épületet korábban a város bontásra ítélte, a kiállításnak köszönhetően végül ezt visszavonták, sőt az épületet az Európa Kulturális Fővárosának járó költségvetésből felújították.

img_20161104_091641.jpgAz átépítés alatt álló MTESZ-székház a Kossuth téren

Mindeközben itthon egyelőre hiába a harcol a szakma a hasonló, az 1960-as, 1970-es években tervezett épületek megbecsüléséért. A Kossuth téri MTESZ-székház átépítését már megkezdték, és lebontják a Virág Csaba által tervezett Budavári Országos Villamos Teherelosztót is – annak ellenére, hogy ezek az épületek a progresszív foghíjbeépítések sorába sorolhatók.

FRISSÍTÉS: Mégsem bontják le a budai várban a Villamos Teherelosztót (Urbanista, 2016.11.13.)

Farkasdy Melinda

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr7411943343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása