Készítsünk együtt 1200 éves kirakót!

|

Képzeljük el, hogy ott van előttünk egy több ezer darabból álló ősi skóciai műemlék, a feladatunk pedig nem kevesebb, mint a darabokból összerakni az eredetit! Nos, a feladat valós, a megoldást pedig a Skót Nemzeti Múzeum várja.

Relicarte.jpg

A 3. és a 10. század között a mai Skócia középső és északi részén élt a pikt törzsszövetség. A Piktföldből a 10. században jött létre az Alba királyság, a piktekből pedig az Albannach népcsoport, vagyis a mai skótok. (Legalábbis nagyon dióhéjban.)

A piktek valamikor 800 körül a kereszténységre való áttérésüket ünneplendő a skót Felföld keleti partjainál emelték azt a 2,3 méter magas szobrot (vagy inkább kődarabot), ami az évszázadok során több mint háromezer darabra hullott szét (egy részét pedig széthordták).

A kő eredeti kereszt formájú vésetét 1676-ban eltávolították, helyére pedig egy, az egyik helyi lakosra és három feleségére emlékező felirat került.

A kő felső része jelenleg is látható a Skót Nemzeti Múzeum edinburghi épületében, az archeológusok pedig jó ideje törik a fejüket, hogyan is illesszék össze a különböző darabokat.

Mivel nem jutottak messzire, a helyi kórházzal és egy 3dei nevű céggel együttműködve röntgenszkenner segítségével 3D-s kirakóvá alakították át a darabokat.

„A projekt lényege, hogy egy nyílt forrású, a közreműködésre mindenkinek lehetőséget biztosító módon próbáljunk megoldást találni" – mondta a Relicarte Digital igazgatója.

„Ezért létrehoztunk egy olyan szoftvert, ami lehetővé teszi, hogy az interneten keresztül egy átlagos számítógéppel bárki megpróbálhassa a helyükre tenni az elemeket és megoldja a kirakót" – tette hozzá Aegir Maciver.

A darabokat a szobron feltételezett helyük alapján különböző kategóriákba sorolták. Ez nyilván némi segítséget nyújt majd a felhasználóknak, hogy könnyebben kezelhető egységekre bontsák a munkát. A javaslatok helyességéről a többi felhasználó dönt, majd ezt követően jönnek a szakemberek.

A PictishPuzzle.co.uk címen elérhető tudományos játék október 25-től már elérhető, köszönhetően a Skót Nemzeti Múzeumnak és a digitalizálásban résztvevőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr465599159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása