Sighard Gille: Társaság őrrel, 1980-81

|

A kissé szokatlan műalkotás a Ludwig Múzeum Az égbolt másik fele című új állandó kiállításán látható. Szokatlan, mert a festményt egy buta arcú, kövérkés, gumicsizmás alak, egy „őr” életnagyságú szobra egészíti ki installációvá, ami az adott történelmi-politikai szituációban merésznek számító asszociációknak is teret engedhet.


A mű alkotója, Sighard Gille a lipcsei Grafikai és Könyvművészeti Főiskolán tanult, majd ott is tanított. A hatvanas években az ún. „lipcsei iskola” festői voltak a tanárai, majd ő maga is tanította azokat a fiatalokat, akik az „új lipcsei iskola”, avagy a „Lipcse-jelenség” főszereplői lettek. Az itt művelt, sajátos festészeti stílus mostanra világhírűvé vált, ami többek között Peter Ludwig érdeme, aki eltökélten dolgozott a kettészakadt Németország kulturális újraegyesítésén. Neki (is) köszönhető, hogy a hetvenes évektől egyre több kelet-német művész alkotása került be nyugat-német gyűjteményekbe. Gille műve 1982-ben került Peter Ludwig birtokába, majd 1989-ben ő adományozta Magyarországnak.

oldal.jpg

A keleti blokk más országaihoz hasonlóan a művészek az NDK-ban is igyekeztek tágítani a művészet kifejezési lehetőségeit, igyekeztek kibújni a politikai kötöttségek alól. A lipcsei iskolában a múlt felé fordultak: a német és európai festészeti hagyományok, klasszikus művészettörténeti motívumok, bibliai és mitológiai jelenetek felelevenítésével hoztak létre bonyolult, többértelmű, sokolvasatú képeket, amelyekből legalább egy olvasat az uralkodó párt ideológiájának is megfelelt.


A Társaság őrrel is rejteget meglepetéseket. A képen látható alakok – anya gyermekével, szerelmespár, katonák, bányász stb. – nem kommunikálnak egymással, inkább különálló figurák, akik így együtt a (német) társadalmat és annak kultúráját jelenítik meg. Előttük áll az őr, aki – ha akarjuk – teremőr a múzeumban, de lehet a felügyelő és ellenőrző hatalom képviselője is. A művész pisztolyt is festett az őrnek. Vajon az őr védi, vagy épp felügyeli, kontrollálja a közösséget?

Sighard Gillével 2013. március 20-án 17 órakor találkozhatnak a Ludwig Múzeum 1. emeleti előadótermében. A művésszel Birkás Ákos beszélget német nyelven, szinkrontolmácsolással. A belépés ingyenes.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr895148223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása