Meztelen férfiak a Ludwigban

|

A nemrég nyílt nude men from 1800 to the present day (Meztelen férfi 1800-tól napjainkig) című kiállítás a megszokottól eltérő hangsúlyokkal tárgyalja az akt témáját. A kiállítást Bécsben, míg a katalógust már Budapesten is megtekinthetik, a Ludwig Múzeum könyvtárában. A tárlatot és a katalógust Üveges Krisztina, a Ludwig Múzeum művészettörténész könyvtárosa, ajánlja figyelmükbe.

©Leopold Museum, Wien

A Guerrilla Girls kutatásából tudjuk, hogy egy múzeumban az aktképek és szobrok 83%-a nőket ábrázol. A Leopold Museum úttörő tárlata azonban a maradék 17%-ra koncentrál és a női meztelenség helyett a meztelen férfi testet, a férfi-kép változásait mutatja be nagyszerű művészek munkáin keresztül. Az alkotások különböző témák (klasszikus ideál, testkultusz, hős, pátosz, homoszexualitás, halál, vallás, stb.) köré szervezve mutatják be a férfi-identitás sokféle lehetséges nézetét, a képet pedig még teljesebbé teszi az ábrázolások sokfélesége, amely a hagyományostól a tabukat felrúgó ábrázolásokig. A meztelenség és a nyílt szexualitás mellbevágó lehet, ahogy sokan provokatívnak is találhatják a férfi testre irányuló vággyal teli tekintet (ellenkező, azonos és transznemű tekintetekről beszélünk) őszinte ábrázolását is, de ennek célja inkább a gondolatébresztés, sem mint a polgárpukkasztás.

©Leopold Museum, Wien

Ha lehetőségük van rá, nézzék meg a kiállítást, ha nem, akkor a katalógus is komoly élményt és mély betekintést adhat. A tanulmányok jó áttekintést nyújtanak arról a társadalmi-kulturális közegről, amelyben ezek a művek létrejöttek. A kezdőpont az ókor, amit a 18. századi Európa az antikvitás művészete felé forduló érdeklődése követ, ami évszázadokra meghatározta a művészeti kánont, ezen belül a férfi eszményt és annak ábrázolásának szabályait. Ezt követően nyomon követhetjük ennek a tökéletes eszménynek a lebontását a 19. század végétől a huszadik század első feléig. És aztán jönnek a második világháború utáni generációk nyílt és kritikus alkotásai, a reklámokban megjelenő férfi testektől egészen Rambóig. Bécsben a kiállítást tánc- és performansz akciók is kísérik, a katalógusban ezekről is találni információt. Nagyon fontos elmondani még a katalógusról, hogy ha másért nem is, a lélegzetelállító képanyag miatt feltétlenül érdemes kézbe venni.

©Leopold Museum, Wien

Ha azonban Budapesten és nem katalógusból ismerkednének a témával, arra is lesz mód. A linzi Lentos Kunstmuseumban csaknem azonos címmel (Der Nackte Mann) nyílt kiállítás október 25-én. A kiállítás némileg módosított formában és tartalommal, a közép-kelet európai művészet alkotásai közül is bőven válogatva, 2013-ban a budapesti Ludwig Múzeumban lesz látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr825132507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása