Ki van a képen?

|

Robert Mapplethorpe mesteri portrékat készített. Az alanyok között találunk világsztár színészt mint Donald Sutherland és megkerülhetetlen képzőművészt mint Andy Warhol. De kik voltak a többiek, vajon miért választotta őket modellnek Mapplethorpe?

Robert Mapplethorpe számtalan portrét készített, a modellek köre pedig igen kiterjedt és változatos volt. Ezen képek között jó párat láthatnak a Ludwig Múzeum kiállításán is, köztük három nő portréjával, akik a maguk idejében ugyanannyira számítottak kulturális és szex ikonnak, amennyire furcsának.

Lisa Lyon

Robert Mapplethorpe: Lisa Lyon (1980) © Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission.

Lisa Lyon (1953) Los Angelesben született, ahol művészeti tanulmányokat folytatott University of California hallgatójaként. Az első női testépítőként vált híressé, de karrierjét a korábbi sportéletének köszönhette. Kempo harcos volt, a testépítést azért kezdte el, hogy erősebb legyen a kempóban. Bár túl sok trófeát nem gyűjtött be, mind a mai napig a női testépítés úttörőjeként tartják számon, aki amellett hogy sokat tett a body building női ágának elfogadása mellett, művészi rangot is adott a kidolgozott testnek.

Mapplethorpe mellett Helmut Newtonnak is állt modellt és ő volt az első női testépítő, aki szerepelt a Playboy címlapján, 1980-ban. Bár a nyolcvanas években rendhagyóan izmos volt, a mai férfias testalkatú testépítők mellett maximum erősen sportosnak nevezhető. Pár filmben is szerepelt, például a 1986-os Vampban. A nyolcvanas évek összes báját felmutató vámpíros filmből itt láthatnak egy részletet, amiben Grace Jones is felbukkan egy pillanatra, a tőle megszokott fura kinézettel.

Grace Jones

Robert Mapplethorpe: Grace Jones (1984) © Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission.

Míg itthon jellemzően a mainstream média és a művészvilág két külön kasztot alkot, addig a jamaicai Grace Jones (1952) kiváló példája annak, hogy nem kell ennek feltétlenül így lennie.

Karrierje modellként indul, hogy a New York-i kifutók után Párizsban érjen a csúcsra. 1975-től énekesnőként is működött, sokan mind a mai napig őt tartják a diszkó királynőjének. Bár a hangja nem volt kiugró, extravagáns megjelenése sikerrel lendítette tovább a nyolcvanas évekbe, hogy aztán igazi sikereket zsebelhessen be. A kilencvenes években leáldozott a csillaga, de továbbra is jelentek meg lemezei, 2007-ben olyan közreműködőkkel mint Brian Eno és Tricky, sőt 2002-ben Pavarottival énekelt duettet.

Filmes karrierje 1984-es a Conan, a pusztítóval indult, aminek főszerepét az az Arnold Schwarzenegger játszotta, aki korábban, akár csak Grace, Mapplethorpe-nak is modellt áll. Az izmos emberekkel való kapcsolata azonban itt nem ért véget. Dolph Lundgren egy ideig a testőre és a szerelme volt, közös meztelen fotóikat a Playboy hozta le 1987-ben, két évvel nagy sikerű New York-i koncertje után, amely látványtervezője Keith Haring volt és A Halálvágta című James Bond filmben való szereplése után, ahol Roger Moore ellenfelét, May Day-t, alakította.

Isabella Rossellini

Robert Mapplethorpe: Isabella Rossellini (1988)© Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission.

Isabella Rossellini (1952) már a születése pillanatában világsztár volt, köszönhetően ama ténynek, hogy Ingrid Bergman színésznő és Roberto Rossellini gyermekeként látta meg a napvilágot. Rómában nőtt fel, 19 évesen költözött New Yorkba. Színésznőként és modellként vált ismertté. Ez utóbbi foglalkozásába viszont meglehetősen későn, 28 évesen csöppent, ezzel együtt mind a mai napig vannak megbízásai. Majd húsz évig volt a Lancome kozmetikai cég arca, többször szerepelt a Vogue-ban (címlapon is), emellett kedvelt modellje volt a művész-fotósoknak is. Mapplethorpe mellett, többek között, Helmut Newton, Annie Leibovitz, Peter Lindbergh-nek és Eve Arnoldnak.

Legalább ilyen sikeres volt filmes karrierje. Legismertebb főszerepe egyértelműen a David Lynch rendezte Kék bársony (1986), de láthattuk hollywoodi vígjátékban (Jól áll neki a halál, 1992), legfrissebb filmje, a Tétova félrelépők, pedig pár hónapja debütált.
Bár Mapplethorpe klasszikus szépségű, szinte éteri arcvonásait hangsúlyozta portréin, Rossellinitől nem álltak távol a merészebb szerep vállalások sem. Ide tartozik a már említett Kék bársony, emellett szerepelt Madonna Sex (1992) című könyvében és Erotica című videoklipjében is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr215132477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása