HÁLÓZATOK HETE – Egy hét a hálózatok jegyében

|

Mi köze van a művészetnek a tudományhoz, az osztrigának a fehércsokihoz, a Nyugatnak a múzeumokhoz vagy éppen a mobilhasználatnak a koronavírushoz? A Ludwig Múzeum és a Könyves Magazin szervezésében május 25-30. között megvalósuló Hálózatok Hete ilyen és ehhez hasonló összefüggésekre igyekszik rámutatni és magyarázatot adni.

halozatok-hete-780x440_1.png

 Az online programsorozat a múzeum BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításhoz kapcsolódva, különféle témák mentén térképezi fel a hálózatok jelenlétét hétköznapjainkban, sőt újabb perspektívákat is nyit, és írók, költők, kutatók bevonásával rámutat arra, hogy bármerre is indulunk, bármilyen témát választunk, biztosan valamilyen hálózatba jutunk.

A keddtől vasárnapig tartó beszélgetéseken Barabási Albert-László mellett Cserna-Szabó András, Készman József, Nyáry Krisztián, Mautner Zsófia, Simon Márton, Szolláth Dávid, Deres Kornélia vagy Závada Péter is megszólal majd.

hh9.jpg

A beszélgetések napi rendszerességgel, este hét órai kezdettel jelentkeznek a Könyves Magazin és a Ludwig Múzeum Facebook csatornáján.

A Hálózatok Hete hat napon át minden este újabb és újabb téma felől közelítve, szakértők bevonásával mutatja be a mindennapok izgalmas összefüggéseit. Az első adásban a tudomány és a művészet kapcsolatáról lesz szó, szóba kerül a hálózatok szerepe a tudományban és az is, hogy, hogyan lesz műalkotás egy tudományos illusztráció, és mit keres egy kortárs múzeumban? A hírek és hálózatok kapcsolatát feltáró beszélgetés a fake news, a konspirációs teóriák és alternatív valóságok területét járja körbe. Egy másik alkalommal a gasztronómia és a hálózatok viszonyát vizsgálják a meghívottak. A videóból kiderül, mi határozza meg azt, hogy mit és hogyan szeretünk, miért épp úgy fogyasztjuk, ahogy, mennyire vagyunk tisztában azzal, mit is eszünk és egyáltalán, ismerjük-e úgy igazán az ízeket?

hh6.jpg

Pénteken a művészet és a hálózatok közötti összefüggéseket vizsgálja Barabási Albert-László, Készman József kurátor és Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész

A további adásokban az irodalom, a szerzői életművek egymásra hatásáról hallhatunk beszélgetést, majd a nyelv és a költészet kerül a figyelem középpontjába.

A hét zárásaként Barabási Albert-László egy átlagos napját követhetjük végig: videó hívások a Szabadság-hídon, séta a Gellért-hegyen, beszélgetés művészetről, kétlakiságról és egy városról, aminek életét megváltoztatta a COVID.


hh4.jpg

A videók mellett hét kortárs író egy-egy novellája is bemutatkozik a Könyves Magazin oldalán, melyek mindegyikét egy-egy hálózat-vizualizáció ihletett: Bartók Imre, Fehér Boldizsár, Mécs Anna, Moskát Anita, Mucha Dorka, Nemes Z. Márió és Simon Márton arra vállalkoztak, hogy a Barabási-féle adatvizualizációk szabad értelmezéséből elindulva egy-egy történetet beszéljenek el. A beszélgetések a Könyves Magazin podcast csatornáin is visszahallgathatóak lesznek.

 (fotók: Valuska Gábor)

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr3816567262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása