„Kritika, frakk és kótanélkül való játszás kizárásával” – A modernitás legnagyobb művészeinek találkozója

|

Bartók Béla 1927-ben ellátogatott a Bauhaus dessaui központjába, ahol zongorakoncertet adott főként saját szerzeményeiből. A látogatásról fénykép is készült Paul Klee villájának teraszán. A képen Bartók Béla, Walter Gropius és Paul Klee látható. A zeneszerző és a mozgalommá vált iskola találkozását idézi fel a Múzeumok éjszakáján Káel Norbert zongorakoncertje, amelyen többek között Bartók Béla műveit is meghallgathatjuk. A Bauhaus100 kiállításhoz kötődő koncert este 11-kor kezdődik az első emeleti Üvegteremben.

bartok_mit_gropius_600.jpgWalter Gropius, Bartók Béla és Paul Klee a Klee család villájának teraszán 1927-ben | forrás: thecharnelhouse.org

Előzmények és a látogatás:

Bartók Béla a kezdetektől fogva érdeklődött a modern képzőművészeti törekvések iránt. Több alkalommal adott koncerteket különböző tárlatok helyszínein, például a Nyolcak és Rippl-Rónai kiállításain, illetve Kassákkal is jó kapcsolatban volt. Bartókot a Klee házaspár hívta meg Dessauba, miután 1925-ben a Fából faragott királyfi weimari bemutatóján magával ragadta őket a komponista zenéje. Bartók a látogatás előtt alaposan felkészült, kikérdezte élményeiről közeli barátait, a szintén zeneszerző Kreneket, Busonit és Sztravinszkijt, akik már korábban vendégeskedtek a Bauhausban. A barátok beszámolói felkeltették Bartók érdeklődését, így 1927 október 12-én meg is történt a látogatás. Az alábbi képen látható eredeti dokumentum a dessaui koncert programismertetője. A szólókoncerten Bartók többnyire saját kompozícióit adta elő, illetve két Kodály Zoltán által írt szerzeményt.

pr1927-10-12_ban_pages-to-jpg-0001_600.jpgBartók dessaui koncertjének műsora | fotó a Bartók Archívum jóvoltából

A legendás fénykép nyomában:

A hangverseny után a Klee család vacsorát adott dessaui villájában, amelynek teraszán a híres fénykép készült és sok éven át a Klee család birtokában volt.

A fényképen Bartóktól balra Walter Gropius építész, a Bauhaus iskolájának alapítója és első igazgatója látható, aki 1928-ig vezette az intézményt. Számos jelentős épületet tervezett, többek között a Bauhaus dessaui épületét is, ahova Weimarból költözött át az iskola 1926-ban.

www_bauhaus-dessau_600.pngA Bauhaus dessaui épülete, amelyet Gropius tervezett | forrás: www.bauhaus-dessau.de

Bartók jobb oldalán Paul Klee festő, a Bauhaus univerzális mestere látható, aki a kezdetektől 1931-ig tanított az intézményben. Éveken át vezette a könyvkötő és üvegfestő, illetve később a szabad festészeti műhelyt. Ezen kívül számos egyéb tárgyat is tanított, például síkalakítást, aktrajzot. Bartók látogatásának idején éppen a szövőműhely alakítástan oktatója volt.  

klee_paul_in_seinem_atelier_meisterhaus_dessau_1927_foto_lucia_moholy_600.jpgPaul Klee a műhelyében, Dessauban 1927-ben | fotó: Lucia Moholy / forrás: www.bauhaus100.com 

A látogatás után:

A koncertnek valószínűleg nagy sikere volt, mivel néhány év múlva Bartók ismét meghívást kapott Dessauba, de ez a látogatás végül nem valósult meg. Bartók egyik leveléből, amelyet egykori tanítványának, Arma Pálnak (eredeti nevén Weisshaus Imre) írt 1931-ben, kitér arra, hogy ismét meghívták a Bauhausba, ahova szívesen ellátogatna, de problémát jelent, hogy a közeljövőben nem utazik abba a régióba. A fizikai akadályon kívül Bartók hosszasan írt arról is, ha mégis elfogadná a meghívást, nem tudja, hogy milyen műsorral készüljön.

Ahogy írja: „régebbi műveimből játszani – nincs sok értelme ebben a fortschrittlich gesinnt körben.” (vagyis haladó szellemű körben). Egy mondattal később ráébred, hogy az akkori diákok nagy része azóta már kicserélődhetett, és egyébként is ezeket a darabokat kétszer is meg lehet hallgatni. Végül levonja a végső következtetést:

„Összegezve a dolgokat: biztosat nem ígérhetek; de ha játszom, akkor csakis teljesen magánjellegű, családias legyen a koncert: kritika, frakk és kótanélkül való játszás kizárásával.”

A Múzeumok éjszakáján is hasonló koncertre számíthatunk: az este 11-kor kezdődő programon a frakk garantáltan nem szükséges, az Üvegterem esti fényeiben felcsendülő bartóki dallamok Káel Norbert tolmácsolásában visszaidézik a zeneszerző 1927-es látogatását a modernitás fellegvárában.

Az információk felkutatásáért és a képekért köszönettel tartozunk Vikárius Lászlónak, Bali Jánosnak, a Zenetudományi Intézetnek és a Bartók Archívumnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr114904058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása