Budapest - Hongkong szuperexpressz

|

Waliczky Tamás újmédia művész képviseli Magyarországot idén a Velencei Biennálén Képzelt kamerák című kiállításával. A nemzetközileg is nagy sikert arató tárlat tiszteletadás a kamerák, illetve a médiaművészet világa előtt. Június 13-án, csütörtökön, délután 17.30-tól Waliczky Tamás egy korábbi munkáját, a Tom Tomiczky kalandjai című animációs filmet és Pálos György filmrendező-operatőr Let the Dragon Out című, Waliczky közreműködésével készült filmjét tekinthetjük meg a Ludwig Múzeumban. A vetítés után Készman József a Ludwig Múzeum Kiállítási és Tudományos Főosztályának vezetője beszélget az alkotókkal a Ludwig Lounge keretein belül.

palos_02_600.jpgHongkongi városkép. Részlet Pálos György Let the Dragon Out című filmjéből | forrás: Ludwig Múzeum

„Azt álmodtam, hogy két macska voltam, és játszottam egymással” (Karinthy Frigyes)

Kicsit olyan ez, mint Dsuang Dszi álma, aki lepkének álmodta magát, és felébredve nem tudja, kicsoda is ő valójában. Rendesen ilyesmi csak fizikusokkal és űrhajósokkal fordulhat elő olyan helyzetekben, mikor a fénysebességet meghaladó gyorsasággal közelednek egy mindent magába szippantó fekete lyuk pereme felé, és látják saját tükörképüket/alteregójukat belépni, vagy kizuhanni a nulla szingularitás kapuján. Valami hasonló határhelyzet lehet az örökös máshollét, a folyamatos utazás – alapvetően ezt az egzisztenciális állapotot jeleníti meg Waliczky Tamás médiaművész munkája, a Tom Tomiczky kalandjai.

waliczky_still05_600.pngRészlet a Tom Tomiczky kalandjai című filmből | forrás: Ludwig Múzeum

Waliczky Tamás évek óta Hongkongban él, alkot és tanít. Az önéletrajzi ihletésű animációs film négy évig készült, 2011-ben mutatták be a Ludwig Múzeumban, de – ahogy az alkotó fogalmaz – egy egész élet benne van. Az örökösen úton levő, a világban bolyongó figura a művész hasonmása, mintegy a „saját avatarja”, akivel maga a művész a filmben Budapesten találkozik.

Az álomszerűen sodródó képek egy valós időszakot dolgoznak fel az alkotó életéből.

waliczky_still02_600_1.pngRészlet a Tom Tomiczky kalandjai című filmből | forrás: Ludwig Múzeum

Ez a film egy lezárt egység Waliczky szerint, de az nem kizárt, hogy később lesz folytatása. A művész elmesélte, hogy Hiroshige japán fametsző mester művei nagy hatással voltak rá, nemcsak vizuálisan, hanem a szerkesztés szempontjából is, ahogy az úton levés témáját és az út különböző állomásait megjeleníti műveiben.

hiroshige_4_600.jpgHiroshige fametszete | forrás: www.visitvalencia.com

Waliczky nemcsak fizikai értelemben van úton folyamatosan, hanem alkotóként is nagy utat jár be, minden alkotása valahogyan saját magáról, vagy családjáról szól, de mindig próbálja olyan módon el is távolítani magától a műveket, hogy mindenki számára érdekessé váljon. Míg a 2011-ben elkészült animációs film egyértelműen önéletrajzi alkotás, a Velencei Biennálén bemutatott Képzelt kamerák című kiállítás már elvontabb módon, de ugyancsak önéletrajzi ihletésből született, ugyanis Waliczky egész életében rajongott a fényképezőgépekért, kamerákért, egészen gyermekkorától kezdve.

A Ludwig Lounge második részében Pálos György filmrendező-operatőr Let the Dragon Out című filmjét tekinthetjük meg. Waliczky és Pálos régóta alkotótársak és jó barátok, mindkét film közös munkájuk eredménye. Pálos alkotása egy rendezőről szól, aki már egy ideje nem készít filmeket, de nem lehet tudni, hogy ennek mi az oka. Hongkongba utazik, ahol régi jó barátjával, Tommal találkozik és a hatalmas városban bolyongva

keresik a választ arra, hogy mi is a filmkészítés értelme és milyen új lehetőségeket lehetne felfedezni benne,

illetve arra, hogy miért jó hely Hongkong.

Aki kíváncsi arra, hogy milyen a hongkongi kortárs művészet, illetve az ottani újmédia művészet, az A38 Hajón megtekintheti a június 11-én nyíló Hongkongi köztes című kiállítást, amelyen többek között Waliczky Tamás, Pálos György és a Hongkong-i Creative Media Center munkatársai állítják mi műveiket. 

palos_07_600.jpgA Creative Media Center épülete Hongkongban, ahol Waliczky Tamás tanít. Részlet Pálos György filmjéből | forrás: Ludwig Múzeum 

Az örökös úton levés és bolyongás, a művészet és a filmkészítés kérdéseire választ kaphat, ha ellátogat a Ludwig Múzeumba június 13-án, csütörtökön, 17.30-kor kezdődő Ludwig Lounge – A sárkány gyomrában című eseményre.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr5714889322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása