Fekete Szibéria és Személyi igazolvány

Interjú Konstantin Akinsha kurátorral

|

A Ludwig Múzeumban június 24-ig megtekinthető Permanens forradalom. Mai ukrán képzőművészet című kiállítás számos izgalmas kísérőprogrammal várja a látogatókat. Legközelebb május 24-én, csütörtökön 18 órától az ukrajnai születésű Yuriy Gurzhy, a RotFront zenekar frontembere tart személyes hangvételű tárlatvezetést. Az ukrán kortárs művészetet bemutató tárlat fontosságáról, nemzetközi szerepéről Konstantin Akinsha, a kiállítás egyik kurátora mesélt nekünk egy villáminterjúban.

0180405_glb3007_600.jpgOleksiy Sai: Penész című 2018-as installációjának részlete | Fotó: Glódi Balázs

Ludwig Múzeum: Miért kiemelkedő jelentőségű, hogy ez a kiállítás itt a Ludwig Múzeumban került megrendezésre?

Konstantin Akinsha: Úgy gondolom, hogy két okból lényeges. Az egyik ok az, hogy bár Magyarország és Ukrajna szomszédos országok, szinte semmit nem tudunk egymásról. Ezen az állapoton végre változtatni kell.

Azt reméljük, hogy ez a kiállítás az első lépés ebben a folyamatban.

A másik ok, az a budapesti Ludwig Múzeum kiállítási stratégiája. Az elmúlt években ez a múzeum a közép- és kelet-európai művészet központi helyévé vált, mert a régió művészetére fókuszál. Nem ez a kiállítás az első, amely ebbe a koncepcióba illik; pár évvel ezelőtt már volt egy szép kiállítás Albánia és Koszovó művészetéről, és egy nagyszerű tárlat a lengyel művészetről. Tehát, a budapesti Ludwig Múzeum rendkívül fontos intézmény, amely komoly figyelmet fordít a régió művészetére. Még a Westkunst-Ostkunst című gyűjteményi kiállítás koncepciója is erre hívja fel a figyelmet, és invitál minket, hogy nézzük meg azt a tárlatot is.  

0180405_glb3045_600.jpgKonstantin Akinsha és Alisa Lozhkina kurátorok a sajtó munkatársainak mesélnek a kiállításról | Fotó: Glódi Balázs

L.M.: Vannak kedvenc alkotásai a kiállításban?

K.A.: Nagyon sok kedvencem van. Megemlíteném például a Fekete Szibéria című nagyszerű installációt. Illetve nagyon szeretem Alexander Chekmenev: Személyi igazolvány című művét is. Ez egy olyan fotósorozat, amely határvonalként értelmezhető a riportfotó és a művészet között. Azonban mivel én vagyok a kurátor, nem igazán lehetnek kedvenceim, mert a többiek csalódottak lennének.

permanens_forradalom_0021_600.jpgNikita Shalenny: Fekete Szibéria című 2016-os installációja a Ludwig Múzeumban | Fotó: Rosta József

L.M.: Mennyire van benne az ukrán kortárs művészet a nemzetközi kortárs művészeti áramlásban?

K.A.: Úgy gondolom, hogy az ukrán kortárs művészet eléggé nemzetközi, mert manapság egy olyan világban élünk, amelyben minden nemzetközinek számít. A problémát az jelentette, hogy külön-külön a művészeknek voltak kiállításai több helyen, de mint a szcéna, mint az ország művészete még egyben nem volt bemutatva mostanáig. Úgyhogy nagyon boldog vagyok és hálával tartozom a Ludwig Múzeumnak ezért a lehetőségért.

0180405_glb3061_600.jpgKonstantin Akinsha a megnyitó előtti sajtótájékoztatón | Fotó: Glódi Balázs

Yuriy Gurzhy, a RotFront zenekar frontembere május 24-én, csütörtökön 18 órától tart angol nyelvű tárlatvezetést. Május 25-én pedig a Rotfront zenekar az ELLÁTÓházban ad koncertet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr7513992898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása