Mivel látunk igazán?

|

Március 3-án, szombaton, 14 órától különleges tárlatvezetéseken vehetnek részt a Ludwig Múzeum látogatói. A Közös ügyeink című kiállításon bemutatott Meglátjuk! című projekt látássérült alkotói tartanak exkluzív tárlatvezetést, és kalauzolják körbe az érdeklődőket a kiállításban; ezután pedig közös alkotóműhellyé alakul a tér, és a látogatók egy kreatív foglalkozáson vehetnek részt.

 0180130_glb9718_600.jpgBenczúr Emese műve (fotó: Glódi Balázs)

A Meglátjuk! projektben, a Vakok Intézetével együttműködve, öt képzőművész dolgozott együtt látássérültekkel. A közös munka során kiderült, hogy annak ellenére, hogy a látássérültek számára szerencsére egyre több lehetőség nyílik képzőművészeti alkotások befogadására, megértésére; a kreatív alkotási folyamatban nagyon ritkán tudnak részt venni. A munka megkezdése előtti beszélgetéseken az a fő kérdés fogalmazódott meg, hogy MIVEL LÁTUNK IGAZÁN. Ennek a kérdésnek a feldolgozásával is foglalkoznak az elkészült művek.

Szira Henrietta, a Meglátjuk! projekt szervezője, és képzőművész alkotója elmondta, hogy ez a közös munka tulajdonképpen olyan volt, mint egy önismereti tréning. A képzőművészek általában önállóan dolgoznak, kitalálnak egy koncepciót, és azt megvalósítják. Ebben a projektben viszont nagyon szoros együttműködést igényelt a közös munka, és ez új volt a művészek számára. Az együttműködés során a művészek nemcsak önmagukról tudtak meg egyre többet, hanem alkotótársaikról is, így ebben a folyamatban mindenki érzékenyedett.

Benti bútor

Tarr Hajnalka és Pappné Judit közös alkotása egy paraván, amelyen egymásba fűzött fényképtöredékeket láthatunk. Így válnak láthatóvá az emlékképtöredékek, amelyeket Judit őriz a családtagjairól régebben készített fényképekről. A paraván elválasztja a látók és nem látók világát egymástól, ugyanakkor a térben teljesen körbejárható, így össze is köti a két világot.

0180130_glb9703_600.jpgLátogató a paraván előtt (fotó: Glódi Balázs)

Mindannyian gyöngyfűzők vagyunk

Imre Mariann, Istók Imola, Pappné Judit és Tábor István közös alkotásához 50 méter „hamis” és 2 méter „igazgyöngyöt” kevertek össze, majd ezeket felfűzték. A kiállítótérben egy vonalként húzódik a gyöngysor a falon, mint a vakvezető vonal.  A gyöngyök látványra teljesen egyformának tűnnek, viszont a nem látók a kezükkel kitapintva gyorsan felismerik, hogy melyik az igazgyöngy.

Üvegrajz

Szíj Kamilla és Jáger Márta művében a közös kiindulópontot a fejben történő rajzolás adta. Egy üvegfal két oldala előtt leültek, és a Márta által levegőben rajzolt vonalakat Kamilla az üvegfalon filctollal követte. Az üvegbe belevésették a vonalakat, így a rajz tapintással is látható, míg a vonalak falra vetülő képe vizuálisan is megjeleníti a rajzot.

meglatjuk_szij_kamilla_foto_bozso_andras_8_600.jpgÜvegrajz (fotó: Bozsó András)

Régen láttalak!

Szira Henrietta és Tolnayné Csatos Márta együtt kötöttek egy hatalmas piros táskát, amelybe bele lehet bújni. Ahogy a valódi táskákban is mindenki csak tapogatózva keresgél, úgy ebben a kötött táskában is tapogatózva tudunk tájékozódni. A táska belső zsebeiben elrejtett tárgyakat tapinthatunk, amelyek az alkotók személyes történeteihez kötődnek.

„Érezd, hogy nem juthatsz hozzá könnyen az információhoz.”

Benczúr Emese művét úgy tudják megérteni a látogatók, ha együttműködnek egymással. A falon elhelyezett villogó lámpák egy Braille írással megjelenített szót adnak ki. A látók számára ezek villódzó fényű lámpák csupán, és kell hozzá egy nem látó segítsége, aki megfejti a Braille írást; akinek a látó elmeséli, hogy hány lámpa található a falon, és melyek világítanak. 

Még több érdekességet megtudhat, ha ellátogat a március 3-án, szombaton 14 órakor kezdődő programra, a Ludwig Múzeumba.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr9013710710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása