Hogyan töltsük kellemesen és hasznosan a szabadidőnket?

|

Január 28-án, vasárnap exkluzív tárlatvezetéssel zár a Gazdálkodj okosan! című kiállítás a Ludwig Múzeumban. 17 órától Tímár Katalin művészettörténész, a kiállítás kurátora vezeti körbe a látogatókat.

0171012_glb0305.jpgMűvek a Gazdálkodj okosan kiállításon (fotó: Glódi Balázs) 

A Gazdálkodj okosan! című tárlat egy olyan kiállítássorozat része, amely a Ludwig Múzeum gyűjteményének anyagát mutatja be, egy adott témára koncentrálva. Jelen kiállításon olyan műveket láthatunk, amelyek a művészet és a gazdaság kapcsolatát vizsgálják. A munka és a szabadidő kapcsolatának problematikájával számos mű foglalkozik a kiállításon, illetve több alkotás járja körül a művészi munka fogalmának kérdéseit. Mikor dolgozik a művész? Honnan van pénze arra, hogy létrehozza a műveket, és miből él egyáltalán? A társadalom munkaként definiálja a művész alkotótevékenységét?

A művészet bármely területén alkotó emberek számára szinte már megszokottak az olyan jellegű párbeszédek, mint: „És mivel foglalkozol? – Festő vagyok. – Na jó, de mi a munkád? Miből élsz?”; illetve a gyakorító képzős kérdés: „És festegetsz még?”…..Ezt a kérdést behelyettesíthetjük tetszés szerint egyéb tevékenységekkel: „zenélgetsz, írogatsz, fényképezgetsz, filmezgetsz, stb?” Vajon egy állatorvostól megkérdezik, hogy gyógyítgat-e még, vagy egy autószerelőtől, hogy szerelget-e?

A művészi munka megítélésének problémája már évtizedekkel ezelőtt is jelen volt, illetve a mai napig létezik, ezért számos alkotás pont ezzel a témával foglalkozik a Gazdálkodj okosan! című kiállításon.

Mladen Stilinović: Művész munka közben

Stilinovic fényképein magát a művészt láthatjuk, amint nyitott, vagy éppen csukott szemmel fekszik. Ez a fényképsorozat 1978-ban készült, amikor a munka fogalma még szélsőségesebben jelentett olyan tevékenységet, amelynek fizikailag érzékelhető eredménye kellett, hogy legyen. Pedig a művészi, vagy intellektuális munkának az egyik legfontosabb része lehet az elmélyült gondolkodás, amelynek az adott pillanatban nem feltétlenül van látható eredménye. Ez különösen igaz a mai kortárs művészetre, hiszen számos esetben nem egy kézzel fogható szobor, vagy festmény az alkotómunka eredménye, hanem egy médiaművészeti alkotás, amely egy adathordozón található, és nincsen fizikai kiterjedése.

artist_at_work_1.jpgMladen Stilinović: Művész munka közben 1., 1978. 

A fényképsorozat egy másik, tragikusabb szempont szerint is értelmezhető, amely manapság is aktuális. A művészek munkája sokszor mellőzött, nem kapnak felkérést, akár egész nap az ágyban fekve várják, hogy lehetőségük legyen arra, amiről szól az életük, az alkotásra. 

Akárhogy is értelmezzük Stilinović alkotását, mindenképpen felmerülhet bennünk a kérdés: Mikor dolgozik a művész, és mikor van szabadideje?

Hejettes Szomlyazók: Gazdálkodj okosan!

A munka és a szabadidő fogalmait járja körül a Hejettes Szomlyazók művészcsoport szobaméretű társasjátéka, a kiállítás címadó műve is. A kapitalista világ Monopoly játékának szocialista változataként értelmezhető a Gazdálkodj okosan! társasjáték. Ahogy Tímár Katalin, a kiállítás kurátora fogalmaz, ez egy komplex mű, amely felveti a kérdést, hogy a munka illetve a szabadidő fogalmát hogyan definiáljuk. Ez a társasjáték egy paradox helyzetet hoz létre. A társasjáték egy tipikus szabadidős tevékenység, azonban akik ezt a játékot játsszák, pont a hétköznapi élet témáival foglalkoznak, mint a munka, a pénzügyi problémák, vagy a tömegközlekedés.

0171012_glb0095.jpgHejettes Szomlyazók: Gazdálkodj okosan!, 1989. (fotó: Glódi Balázs)

A kiállítás számos alkotása ad kreatív ötleteket arra, hogy miként töltsük hasznosan a szabadidőnket.

Ha azonban igazán hasznosan és egyben kellemesen szeretné eltölteni a szabadidejét, akkor látogasson el a Ludwig Múzeumba, január 28-án, vasárnap, és vegyen részt a 17 órakor kezdődő kurátori tárlatvezetésen.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr4613605851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása