Kortárs történelem a Ludwig Múzeumban

|

A Ludwig Múzeum aktuális, a kortárs koszovói és albániai művészetet bemutató kiállításán kizárólag mai kérdésekkel, problémákkal foglalkozó műalkotások láthatók. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a művészek által feldolgozott események máig a napi sajtó részét képezik.

05-_museum_of_contemparary_history_photo-instalation.jpg

Az A bálna, amely tengeralattjáró volt kiállításon is látható Alban Muja Kortárs Történeti Múzeum című képe, amely egy üres hidat ábrázol, előtte a művész feliratával:

Kortárs Történeti Múzeum
Mitrovica, Koszovó
Nyitvatartás: minden nap 8–22 óra
INGYENES BELÉPÉS
érvényes útlevéllel rendelkezők számára,
illetve békefenntartóknak

A koszovói albán Muja a fotót illegálisan készítette 2004-ben, még mielőtt Koszovó kinyilvánította volna függetlenségét. Ekkor még tilos volt lefényképezni az Ibar folyót átszelő hidat, ugyanis az a háború után katonai ellenőrzőpontként szolgált. A 2001-ben épült híd a Koszovót máig kétfelé szakító etnikai megosztottság szimbólumává vált: a hídtól északon szerbek, délen a többséget képező albánok lakják Mitrovica városát. Muja ironikus reflexióként hozta létre az alkotást, amelynek készültekor csak külföldiek használhatták a hidat – számára az leginkább csak múzeumként funkcionált. A helyiek csak „ellátogathattak” a hídhoz, hogy megtekintsék, mint egy kiállítási tárgyat, de mindenki a saját oldalán maradt. A híd lényegében funkcióját vesztette, hiszen nem összekötötte, hanem elválasztotta a város lakosságát: "Olyan volt mint a berlini fal, fal nélkül" mondta egy interjúban a mitrovicai születésű Muja.

10_0.jpgReviczky Zsolt képe a híd előtti barikádról (forrás)

Miután Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, a híd forgalmát a saját oldalukon felépített barikáddal zárták le a szerb lakosok, akik nem ismerték el a Szerbiától elszakadó új államot. A földből és betontömbökből álló barikádot 2014-ben felszámolták, ekkor azonban a szerbek egy főképp beton növénykazettákból álló parkkal, az úgynevezett Béke parkkal keresztezték az átkelőt. A barikádhoz hasonlóan a híd lezárását szolgáló park tiltakozást váltott ki a túloldalon, ami összecsapásokhoz vezetett a park elbontását követelő albánok és a rendfenntartók között.

foto_vest_1470857947.jpgA hidat lezáró Béke park

Idén augusztusban azonban közös megegyezés született az albán és a szerb vezetés között a híd helyreállításáról és újbóli megnyitásáról. „Egy ideje figyelem, hogy a helyiek egyre többször mennek át a híd másik oldalára, északról és délről egyaránt. Úgy tűnik, végre sikerült előrelépéseket tennünk” – idézi a koszovói albán lakos Nusha Haradinit a Balkan Insight. A szerb Zivojin Simic pedig a következőt mondta:

„Sosem szabadott volna lezárni a hidat. A híd lezárása csak a két nép közötti szakadékot mélyíti el.”

A Mitrovicát Muja képén még kettéválasztó hidat 2017. január 20-án tervezik átadni a forgalomnak. Az építkezést az Európai Unió több mint 1,2 millió euróval támogatja. A forgalmat akadályozó park bontását augusztus 14-én vasárnap meg is kezdték:

Az A bálna, amely tengeralattjáró volt. Kortárs pozíciók Albániából és Koszovóból című kiállítás szeptember 11-ig látogatható a Ludwig Múzeumban.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr9310412442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása