„Velünk teljes” – Karlik Cintia és Majercsik Johanna, a Budapest Pride szervezői

|

A Lumú a Rock/tér/idő kiállítás kapcsán több rendszerkritikus témát emel be a múzeumi térbe. A kiállítás partnere a Tilos Rádió, a Múzeumok Éjszakáján programot hoz a rendezvényein rendőri kíséretre szoruló Budapest Pride, a Rock/tér/idő Filmklubban pedig műsoron volt a dalszövegei miatt lecsukott CPg-tagokról szóló, tízezres nézőszámot hozó Pol Pot megye punkjai is.

Elsőként a 80-as évek kult státuszba emelkedett punkközegéről dokumentumfilmet rendező Kövessy Róberttel beszéltünk, másodikként Csabai Gábor „Papó”, a Tilos ügyvezetője mesélt rock komplex kultúrájáról, harmadikként pedig a Múzeumok Éjszakájára programmal készülő Budapest Pride szervezői, Majercsik Johanna és Karlik Cintia válaszolt a kérdéseinkre.

13063422_10153403167317016_6222327389047733188_o.jpg

Mit nevezhetünk LMBTQ-művészetnek? (Az LMBTQ mozaikszó a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer szavakból áll össze – a szerk.)

Karlik Cintia: Télen szervezzük például a filmfesztiválunkat, ahol LMBTQ-művészek munkáit vetítjük, vagy LMBTQ-emberekről szóló alkotásokat. Filmeken kívüli egyéb műveknek a nyári fesztiválon adunk teret. A művészet ilyen címkéi azért léteznek, mert

van egy norma, amely szerint a művészet általában a többségi társadalomról és a többségi társadalomnak szól. Amíg létezik a norma, fontos hangot és láthatóságot adni az ezt megkérdőjelező munkáknak.

Hamarosan kezdődnek a rendezvényeitek, a felvonulás július másodikán lesz. Hogyan készültetek idén?

KC: Az idei szlogenünk a „Velünk teljes”. A kirekesztettség, a figyelmen kívül hagyás része az LMBTQ-emberek életének, miközben a társadalom csak velük együtt teljes. Január óta kérdőívezünk LMBTQ-emberek között, hogy megtudjuk, nekik mi a legfontosabb, szerintük mi a legnagyobb probléma. Szeretnénk közösen megoldást találni. Eddig kétezren válaszoltak, és az a célunk, hogy a kérdőív minél több emberhez eljusson. Tabutémáról van szó, épp ezért fontos róla beszélni. Sokak valóságáról beszélünk, akik vagy személyesen érintettek vagy barátokon, rokonokon, ismerősökön keresztül kapcsolódnak. A rendszerenkívüliség éppen a téma tabusításából ered. A kirekesztettség lehet egészen hétköznapi dolog is, például ha nem beszélhetek a barátnőmről a munkahelyemen, de konkrét jogsérelmet is magában foglal.

Mi várható június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján?

Majercsik Johanna: Mi kerestük meg a múzeumot egy kész ötlettel. Az volt a terv, hogy múzeummal közösen kiválogatott művekkel kapcsolatban kérünk fel írókat, hogy az általuk írt szövegekkel tágabb keretbe kerüljenek az alkotások. Végül írók és slammerek munkáit színészek vagy maguk a slammerek adják elő. A Ludwig nagyon nyitott volt, a rajongói kultúrát bemutató Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállítás pedig pont tele van az LMBTQ-közösséghez így vagy úgy közel álló alkotásokkal. Öt munkát választottunk ki, és három irányra helyeztünk hangsúlyt. Az egyik a LMBTQ-zenészekről szóló alkotások, a másik az LMBTQ-közösség ikonjainak tekinthető sztárokkal foglalkozó művek, illetve sok munka a többségi társadalom által elvárt nemi szerepeket kérdőjelezi meg; több feminista gondolatot hordozó műalkotás is van a kiállításon. David Bowie, a Queen és az ABBA például mind megjelenik itt. Érdekes szempont velük kapcsolatban, hogy ők mind az LMBTQ-közösség ikonjai, de nem marginális, hanem a többségi társadalom által is rajongott szereplők.

06_julia_herbster_girl_rock.jpgJulie Herbster: Girl Rock, 2006

Van olyan mű, amely személyesen megfogott benneteket valamiért?

MJ: A nagy xilofont eleinte volt Krétakörös színészekkel képzeltem el, szinte hallottam, ahogy éneklik a Queentől a Bohemian Rhapsody-t, de sajnos végül a programba ez nem került be. A másik egy feminista alkotás egy négytagú női beatzenekarról, Liverpoolból. A Beatles korszakában zenéltek és körülbelül nyomtalanul tűntek el. Erre reflektál a festmény, amin a négy nő alakja valójában hiányzik.

KC: Van egy nőknek szóló, „hogyan kell viselkedni” típusú könyv is, amibe „Girl Rock” feliratú kazetta van belevágva. Azért is tartom fontosnak ezeket a munkákat, mert a Pride feminista értékekkel működő szervezet. Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy az LMBTQ-emberek és a nők elnyomása szorosan összefügg.

bn

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr88834560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása