Művészeti Bábel Velencében

|

Az 55. Velencei Biennálé egyik kiemelkedő pavilonja – a The Guardian által a tíz legfigyelemreméltóbb kiállító közül – a Dél-Koreai, melynek művészeti kurátora Minsuk Cho. A honi turizmus futurisztikus képei jelennek meg és teremtenek kapcsolatot az ’50-es évek szocreál jövőképeivel az Utopian Tour elnevezésű teremben. A több mint negyven projektnek otthont adó pavilon célja hogy párbeszédet generáljon, illetve egységet teremtsen a két kulturális tér művészete között. A kiállítótér sikerességét bizonyítja hogy idén elnyerte az Arany Oroszlán díjat, melyet minden évben a legimpozánsabb  pavilonnak ítélnek.

charleslim600.jpg

Rem Koolhaas a 2014-es Velencei Biennálé kurátora a modernitás, mint egyfajta nemzeteken átívelő stílus megjelenési lehetőségeinek kibontakozását látta megvalósulni az idei rendezvényen, mely során több mint hatvan ország képviseltette magát. Az évente megrendezett esemény alkalmával a látogatók amellett hogy betekintést nyerhetnek egyes kultúrák modernitás interpretációjába, kánonteremtő műalkotásokkal találkozhatnak. 

chile600_1.jpg

Érdemes figyelemmel kísérni a továbbiakban az Ezüst Oroszlánnal kitüntetett chilei pavilont. A kiállítás középpontjában egy betonfal áll, mely azt a korszakot eleveníti fel, amikor a Szovjetunió előre legyártott betontömböket szállított a szocialista országokba. Ezeket az elemeket használták az építkezéseken, és a mai napig meghatározzák Chile városképét. A pavilonba látogatók betekinthetnek a múltat jelképező fal mögé, és feltárul előttük a Dél-Amerikai ország szocialista miliője.

Annak ellenére hogy az idei biennálén nem képviseltette magát, jövőre már biztosan láthatjuk Szingapúrt a kiállítók között. A kurátor Shabbir Hussain Mustafa kifejezte abbéli reményét, hogy jövőre sikerül biztosítani az ázsiai ország részvételét a következő évek biennáléin is, fellendítve ezzel a szingapúri művészeti életet. Alkotókban pedig nincs hiány. Ennek egyik oka az ország művészetpolitikai nyitottsága és támogató hozzáállása a kortárs irányzatokhoz. A fiatal művészek inspiráló környezetben alkoth

atnak, témának és megvalósításnak csak a fantázia szab határt. Robert Zhao Renhui műveiben ember és természet kapcsolatát vizsgálja, legutóbbi munkája az egyén környezetre gyakorolt hatását eleveníti meg. Charles Lim Sea State című sorozatában olyan témákat dolgoz fel, mint a természeti és nemzeti határok, de foglalkozik a mindennapi élet és a történelem kérdéseivel is. Legújabb projektjei megtekinthetőek lesznek a 2015-ös biennálén, melynek kurátora a nigériai születésű művészettörténész és kritikus Okwui Enwezor lesz. A rendezvény május 9-i nyitást követően egészen november 22-ig várja a látogatókat.

okwui-enwezor-haus-kunst600.jpg

Könnyű elveszni a nagy művészeti forgatagban, nem is csoda, a világ minden tájából kapunk egy szeletet. A megértésnek azonban nincs akadálya, az alkotások a művészet egyetemes nyelvén szólnak hozzánk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr606859549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása