Isteni arány a Parlamentben, avagy a véletlen reneszánsz művészete

|

Nap mint nap tucatnyi, politikusról és focistáról készült képbe botlunk az interneten – hányszor találkozunk azonban az arányosság bármiféle törvényével az országgyűlés civakodó képviselői vagy egy focistadion színes mezei között? Pedig egy-egy spontán módon elsütött fénykép néha olyan tökéletesen komponált, hogy akár festmény is lehetne. Méghozzá akár a reneszánsz Olaszországból.

A művészet sokszor ott bukkan fel, ahol a legkevésbé várnánk. Például az ukrán Parlamentben, ahol az egyik júliusi gyűlésen kitört, kisebbfajta tömegverekedést egészen szerencsésen sikerült megörökíteni: a fényképen az emberi testek és kezek egy mozgalmas reneszánsz kompozícióba állnak össze.

Az eredetileg facebookról származó képeket James Harvey brit művész osztotta meg twitteren: az egyik fotón berajzolt Fibonacci-spirál segíti a képi elemek aranymetszésen alapuló, szabályos elrendezésének vizsgálatát. Azok számára pedig, akik reneszánsz mű helyett továbbra is csak dulakodó politikusokat látnak, a harmadik képen egy aranyozott-cizellált keretbe foglalták a jelenetet.

leo.jpg

A reneszánsz képzőművészek sokszor és szívesen alkalmazták az aranymetszés elvét, a ’legtökéletesebb arányt’ tartalmazó formák azonban már az ókor óta megkülönböztetett esztétikai értékkel bírnak. Nemcsak a művészetben, hanem a természetben is gyakorta megjelennek: Fibonacci-spirált alkotnak az ananász pikkelyei vagy a napraforgó magjai, de az aranymetszés arányai ismerhetők fel a csiga vázán, illetve az emberi testen is.

A parlamentbeli, ’véletlen’ reneszánsz kép a közösségi médián keresztül olyan gyorsan terjedt, amiről Michelangeloék még álmodni sem mertek volna. Az újszerű meglátás két nap alatt több mint 15.000 megosztást és számtalan további kép-ötletet eredményezett. Utóbbi egyik látványos példája a focista Frank Lampardot ábrázoló fotó, melynek teátrális pózában néhányan egyenesen Krisztus keresztről való levételének témáját vélik felfedezni.

Az ókori pitagoreusok állítása, miszerint a valóság matematikai alapokon nyugszik, ismét beigazolódni látszik. Te is láttál valahol egy hasonló, 'kortárs' reneszánsz képet? Oszd meg velünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr646587271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása