Rajzokba sűrített TV-adás

|

Tolvaly Ernő a magyar képzőművészet titokzatos alakja. Csendes személyisége ellenére az 1970-es évek óta 2008-ban bekövetkezett haláláig nagy hatást gyakorolt pályatársaira művészként, szervezőként és tanárként egyaránt. A főiskolai évei alatt meghatározó tagja a Rózsa-körnek és a későbbiekben is aktívan részt vett a magyar művészet progresszív csoportjainak megmozdulásaiban, mint amilyen a Mini Galéria és a Rabinec volt. Ebben az évben két kiállítás is nyílik műveiből.

tvrajz.jpg

A 2014 szeptemberében a Ludwig programjában életmű-kiállítással szereplő Tolvaly Ernő munkásságának egy szeletét bemutató kiállítás nyílik 2014. március 12-én 19 órakor a Neon Galériában NEO-ROSE V. - Alfejezetek a magyar konceptuális művészet első fejezetéből címmel. A NEO-ROSE sorozat ötödik állomásaként a művész TV-rajzait láthatja a közönség. A kiállítás egyúttal beharangozója a Ludwig Múzeumban 2014 szeptemberében nyíló, nagyszabású életmű-kiállításnak. Ez a példaértékű együttműködés a Neon Galéria és a Ludwig Múzeum között reményeink szerint új megvilágításba helyezi az életművet, amely először a Ludwig Múzeumban lesz látható a maga összetettségében.

Tolvaly TV-rajzait bár a kényszer szülte – egy elhúzódó lakásfelújítás miatti átmeneti időszakban nem lévén rendes műterme –, pontosan adják vissza azt az útkeresést, amelyen a 70-es években rá jellemző konceptuális munkák, akciók, illetve a 80-as évek derekára újra felfedezett festészet között esett át.

Az 1983-ban készült sorozat – TV készülék elé helyezett pauszpapírra megörökített gesztusok, amelyek mintegy megállítják a mozgó médiumot, kimerevítik a képet, belesűrítik az időbeli történéseket a grafika adta kétdimenziós keretekbe – egyben kiállás is volt a konceptuális művészet mellett. Tolvaly ekkoriban szembesült azzal, hogy kortársai közül sokan úgy fordultak az új festészet felé, hogy eközben megtagadták a konceptuális művészetet, az akciót, az installációt. A művész ekkoriban született szövegei is arról tanúskodnak, hogy számára a művészet lényege folyamatosan az volt, hogy mindig mindent lehet csinálni: festeni, eseményt szervezni, fotózni stb.

A kiállítás megtekinthető 2014. március 13 - 2014. április 7. között a Neon Galériában (1065 Budapest Nagymező 47. II. em.) hétfőtől-péntekig 14-18 óráig.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr975852738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása