EM’85

|

Dokumentumfilm vetítés Erdély Miklós 85. születésnapja alkalmából a Ludwig Múzeumban. 

apamrol.jpg

a forgatás körülményei

Erdély Dániel:

"1986-ban elhatároztuk bátyámmal, Gyurival, hogy apánkról filmet készítünk. Ehhez lehetőséget adtak a július 4-ei emléktalálkozók a Virágárok-beli lakásunk kertjében, és a sírkőavatás. A 80-as évek végén több más alkalmat is találtunk interjúk, felvételek készítésére, amelyek közül több eltűnt. néhányat egy betörés során a Liszt Ferenc téri archívumból ismeretlen tettes ellopott. Érdekes módon a digitalizált Humatic anyagból is hiányoznak részek. A végül elkészült, erre az alkalomra sebtiben összevágott dokumentumfilmben megszólalnak művészek, zeneszerzők, tudósok és gyerekkori barátok is. Így megnyilvánul a Vigilia c. katolikus folyóirat köré szerveződött társaság, Ungváry Rudolf, Doromby Károly és Seregi Ági.
Beck Ottó, Jimily, Litván Gábor - akik apánk gyerekkori cserkésztársai voltak, Kukorelly Endre, Petőcz András, Birkás Ákos, Megyik János, Balaskó Jenő, Szentjóby Tamás is szót kapnak.
Az INDIGO tagjai közül Háy Ági, Sugár János, Szirtes János és a neves matematikus, Laczkovich Miklós is. Elmondják, hogy mit jelentett számukra Erdély Miklós társasága, barátsága és gondolatköre, amely széles palettán mozgott: a képzőművészettől, zenétől a vallásokon át a tudomány legkülönbözőbb kérdéseit érintették. A megszólalók fontos tanulságokkal szolgálnak Erdély Miklós alkotói és mindennapi magatartásának, múltunk és jelenünk megértéséhez.
Köszönet a BBS Archívumának, különös tekintettel Kodolányi Sebestyénnek, aki ennyi év után hozzáférhetővé tette a nyersanyagot.
1987-ben játékfilmet is forgattunk Erdély Miklós emlékére "Vázlat apámról" munkacímmel a BBS pályázatán elnyert pénzből. A leforgatott mintegy 3,5 órás 35 mm-es celluloid kópia sokáig lappangott. Egy része a BBS Archívumában, másik része a Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékén, Rigó Máriánál vár további feldolgozásra. További részek leforgatását és a film befejezését tervezzük a közeljövőben."

Vetítés: 2013. július 4. csütörtök, 16 óra
Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, I. emeleti Nagyelőadó

A filmben szereplő személyek:
Többek között Enyedi Ildikó, Szabó István, Benedek Mária, Preiser Klára, Nick Thorpe, Ardó Zsuzsanna, Erdély Mátyás, Erdély Simon, Erdély György, Erdély Dániel, Szabó Judit, Kapusi Gábor, Geréb Ágnes
Operatőr: Dér András és Erdély György
Írta: Erdély Dániel
Rendezte: Erdély Bro
Copyright 1987-2013 Erdély Family


Részlet a filmből:




A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr845388043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása