Nemzetközi művésztalálkozó a boncasztalon

|

„Úgy vélem, mindannyian beláthatjuk, hogy egy olyan világban élünk, melyben rendkívül fontossá váltak a társadalmi kapcsolatok, szociális hálók, melyek megerősítenek, kiegészítenek és segítenek bennünket. Ezt tőlünk Nyugatra még inkább így gondolják, minket pedig húznak magukkal, szerencsére!”

A Ludwig múzeumpedagógusának, Bulbuk Zsuzsannának helyszíni beszámolóját olvashatják a Practice European Artists Network nemzetközi programjáról.

kép 2.jpg

Csoportkép - Practice European Artists Network

Egy jól szerkesztett honlappal a lehetőségek tárháza nyílhat meg előttünk. Ez történt velünk is: honlapunk alapján kerestek meg minket írországi partnereink azzal a kérdéssel, hogy beszállnánk-e egy induló művész-kapcsolatépítő ötletcsere projektbe, még három intézménnyel együtt: az észak-írországi Model - Kortárs Képzőművészeti Központ, a Sligo Arts Service és a már említett Kid’s Own Publishing Partnership non-profit művészeti intézmény és gyermekkönyv kiadó együttműködésében. Az írországi partner megkeresésére csatlakozott a projekthez egy észt partnerintézmény is, a Tallinni Sally Stuudio is, magán művészetoktatás intézményként és természetesen örömmel a budapesti Ludwig Múzeum Múzeumpedagógiai Osztálya is. A cél más és más kultúrpolitikai és szociológiai háttérből érkező fiatal kortárs művész találkozása volt, akik saját alkotói tevékenységük mellett fontosnak tartják a gyerekek művészeti oktatását, ily módon művészetpedagógusok is.

Budapestről Miklós Hajnal festőművész és Farkas G. Rita grafikus csatlakoztak a nemzetközi művészek csapatába, akik rendszeresen tevékenykednek helyett: segítenek a múzeum hétvégi foglalkozásain.

kép1.jpg

Nemzetközi csapat - munka közben 

A kétnapos - április 4. és 5. között zajló - kapcsolatépítő, kreatív tapasztalatcsere igen hasznosnak bizonyult. De hadd valljanak erről maguk  a művészek:

„A résztvevők  nyitottak, kedvesek voltak Sligo-ban. A hely gyönyörű volt és végig sütött a nap. Számomra kihívást jelentett a csapatban való munka, ötletelés. A második nap végére teljesen feloldódott bennem ez a tartás és nagyon tetszett, hogy bármit csináltunk az írek mindenben pozitív dolgokat kerestek. Nagyon sok jó ötletet meríthettünk egymás beszámolóiból is, a gyerekekkel való kreatív foglalkozásokból. Nagyszerű múzeumpedagógusok vesznek részt a projektben, akik egyben inspiráló alkotók is” (Miklós Hajnal)

„Ez a program inspirációt és lehetőséget ad a pedagógiai tevékenységem bővítésére, segítséget új utak keresésében, megtalálásában. Az országhatárok átlépése, más kultúrák megismerése, oktatási rendszereikre való rálátás szélesíti és tökéletesíti mindazt, amit eddigi munkásságomban alkalmaztam. A programnak köszönhetően más kulturális közegből érkező, más nemzetiségű, de hasonló érdeklődésű emberekkel dolgozhatok egy csapatban, és így személyes kapcsolatokon keresztül segíthetjük, inspirálhatjuk egymás munkáját!” (Farkas G. Rita)

 A cél a gyakorlati művészeti oktatás fejlődése - külföldi példák, tapasztalatok és tanulságok alapján. Helyileg végzett foglalkozásait és egyéb tevékenységeit mindhárom partner megosztja egymással online, és folyamatosan véleményezi.

A legközelebbi viszontlátásra június 10-én, Dublinban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr605304497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása