Magyar fotós siker Madridban

|

Ha a hétvégén éppen Madridban járnak, semmiképpen ne hagyják ki a PHotoEspaňa kiállítását, ahol a nagyszerű fotók között egy magyar művész, Szász Lilla, képei is helyet kaptak.

© Szász Lilla: Vásárosok (2004)

Az 1998 óta megrendezett PHotoEspaňa a világ egyik legrangosabb művészeti eseménye, amely évente izgalmas fotókkal, videókkal és installációkkal várja a vizuális újdonságok iránt nyitott látogatókat. A kezdetek óta a Fesztivál 900 kiállításnak adott otthont, amelyek alkalmanként 700 ezer főt vonzottak. A PHotoEspaňa minden évben valamely az általános kurátor kiválasztotta tematika köré szerveződik. Ezt a pozíciót 2011 és 2013 között Gerardo Mosquera tölti be, aki idén az Innét. Kontextus és nemzetköziség mottó köré szervezte a kiállításokat, ennek szellemében választotta ki és hívta meg a kiállító művészeket.

© Szász Lilla: Móni és Sanyi. A Zsolti mama menybe megy című sorozatból (2008-2010)

Így kaptak helyet a madridi fesztiválon Richard Avedon (1923-2004) new york-i divat fotós munkái, Richard Billingham (Egyesült Királyság, 1970) fotói és Paz Errázuriz (Chile, 1944) felkavaró képei. És Szász Lilla (1977) fotói, akinek munkásságával Mosquera az ACAX Check-in Budapest kurátori vizitor programjának keretében ismerkedett meg.

Négy fotós, négy ország és négy különböző generáció. Ami azonban összeköti a munkájukat az az élet furcsaságai, bizarr volta iránti vonzódás. Azonban bármennyire is furcsák vagy periferiális helyzetben is vannak képeik alanyaik, sosem veszítik el érzékenységüket és együttérzésüket.

© Szász Lilla: Josif és Sonya Friedman. Az elvtársak című sorozatból (2010)

Az idei PHotoEspaňa-n azonban nem csak a kiállítók között, hanem a szakmai oldalon is meghívást kapott magyar szakember. A rendezvénynek ugyanis egy fontos része, hogy lehetősége nyújt a profi fotográfusoknak portfóliójuk bemutatására különböző fotográfiai szakembereknek. A 21 tagú zsűriben Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója is meghívást kapott olyan szakemberek mellett mint Martin Barnes a Victoria and Albert Museum vezető fotográfiai kurátora és Jesús Carrillo a Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía kulturális programjainak vezetője.

A kiállítás július 22-ig látogatható a Circulo de Bellas Artes-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr225132493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása