dOCUMENTA 2012

|

Kasselban ugyan nincs kánikula, de még ha lenne is, akkor sem az időjárás lenne a legforróbb téma, hanem az idén 13. alkalommal megrendezett dOCUMENTA.

A kasseli dOCUMENTA egyértelműen a világ egyik legnagyobb és legmeghatározóbb kortárs művészeti eseménye, amellyel egy lapon csak a szintén non-profit Velencei Biennále vagy a vásárlásra is alkalmat nyújtó svájci Art Basel említhető. Az 1955-ben alapított száznapos rendezvényt - épp ezért nevezik száznapos múzeumnak is - csupán minden ötödik évben rendezik meg. Bár Magyarországon a szakmai közönségen kívül nem túl ismert az Arnold Bode alapította dOCUMENTA, jelentőségét jól mutatja az elmúlt évtizedekben kiállító művészek névsora, és még inkább az a tény, hogy míg az első dOCUMENTA esetében a rendezvény fényét és a modern német alkotók munkásságát emelték Picasso, Klee, Kandinszkij, Henry Moore, Claes Oldenburg vagy Piet Mondrian munkái, addig napjainkra a hatás megfordult, bármelyik itt kiállító művész büszkén tünteti fel kiállításjegyzékében a dOCUMENTA-t.

Csörgő Attila: Squaring the Circle, 2012, Light installation with mirror, lamp, water drop, water, aluminum container, 180 × 80 × 80 cm, Courtesy Attila Csörgő, Commissioned and produced by dOCUMENTA (13) with the support of ACAX | Agency for Contemporary Art Exchange, Department of Ludwig Museum-Museum of Contemporary Art, Budapest; Laboratoire Astroparticules, Université Paris VII; Fondation de France; Objet de Production, Paris; Fotó: Nils Klinger

Az idei, immár 13. lakalommal megrendezett dOCUMENTA 2012. június 9-én nyitotta meg kapuit, és a száznapos szabálynak megfelelően, 2012. szeptember 16-ig várja a látogatókat. Ez idő alatt több mint kétszáz művész alkotásait tekinthetjük meg, de ha a kasseli helyszínhez hozzávesszük a dOCUMENTA-val párhuzamosan futó és ahhoz kapcsolódó kairói, kabuli és a kanadai Banff Nemzeti Park helyszíneit is, akkor a programok száma szinte átláthatatlan mennyiségűre nő.

Csákány István: Ghost Keeping, 2012, Mixed media, Dimensions variable, Courtesy István Csákány, Commissioned and produced by dOCUMENTA (13) with the support of Horvath Art Foundation, Budapest; ACAX | Agency for Contemporary Art Exchange, Department of Ludwig Museum-Museum of Contemporary Art, Budapest; Zsolt Somlói/Katalin Spengler; Péter Szauer; Levente B. Málnay; Andrea Dénes/Balázs Árpád; László Gerő; Zoltán Bodnár; Dr. Imre Balogh; Pálfi György; Ahlers AG, Herford; Fotó: Henrik Stromberg

A nemzetközi megmérettetésből idén sem maradnak ki a magyar művészek, köszönhetően az ACAX-nak (Agency for Contemporary Art Exchange – Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda), amely 2006-os alapítása óta azon dolgozik, hogy a kortárs magyar művészeket megismertesse a nemzetközi közönséggel. Ezen törekvésén belül kiemelt jelentőséggel bír a dOCUMENTA (13), amelynek az ACAX 2010 óta kizárólagos magyarországi intézményi partnere. Ennek az együttműködésnek köszönhetően láthatóak az idei tárlaton Csákány István és Csörgő Attila művei is. A kasseli magyar jelenlét azonban nem merül ki ennyiben. Az említett két művész mellett St. Turba Tamás is kiállít, Páldi Lívia kurátor saját projekttel kapott helyet a programban, emellett a Documentát kísérő 100 Notes – 100 Thoughts (100 jegyzet – 100 gondolat) című kiadványban három magyar szerző, Lukács György, Tamás Gáspár Miklós és György Péter, írása olvasható.

A dOCUMENTA honlapján a kiállítási program mellett az utazást illetően is alapos információkat találhatnak az érdeklődők, de ha ez most épp nem fér bele a keretbe, már egy villamosjegy áráért is bepillanthatnak a grandiózus kiállítás hátterébe, korábbi anyagaiba és az idei tárlat kínálatába a Ludwig Múzeum könyvtárában. Köszönhetően a Ludwig Múzeum Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA) benyújtott sikeres pályázatának, aminek révén száz kötettel gazdagodott a könyvtár, köztük az idei, 13. dOCUMENTA katalógusával (Szerzők: Carolyn Christov-Bakargiev, Ayreen Anastas, Franco Berardi, Iwona Blazwick, Rene Gabri, Dario Gamboni, Pierre Huyghe, Marta Kuzma, Raimundas Malasauskas, Chus Martínez, Kitty Scott, Andrea Viliani; Hrsg. documenta und Museum Fridericianum Veranstaltungs-GmbH, 2012) is.

Ahogy a német cím ( dOCUMENTA 2012 Das Buch der Bücher) is mutatja, a kötet a könyvek könyve. És valóban, aki kezébe veszi a kiadványt, az a 2012-es dOCUMENTA Bibliáját tartja a kezében. A háromrészes katalógus magába foglalja a tárlatokhoz kapcsolódó esszéket, a már említett 100 Notes – 100 Thoughts kiadvány szövegeit és természetesen a kiállítások ismertetését. A katalógusok esetében mindig felmerül a valós és a fotózott műtárgy problematikája, de ebben az esetben van egy érv, ami garantáltan a könyvtár mellett szól, ez pedig a hűvös olvasóterem.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr825132488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása