Művészi emlékek

|

A Robert Mapplethorpe kiállítással nem csak egy nagyszerű tárlat nyitotta meg a kapuit, hanem a Ludwig Múzeum saját museum shopja is.

Egy kiállítás képei kapcsán óhatatlanul felmerül az emberben a vágy, hogy milyen jó lenne hazavinni ezt vagy azt a képet, ahogy az is, hogy milyen jó lenne többet megtudni a művészről és a látott művekről. Bár konkrét műalkotások vásárlására a jövőben sem lesz mód a Ludwig Múzeumban, a látogatók ez irányú vágyai mégsem maradnak teljesen kielégítetlenül köszönhetően a Ludwig Múzeum saját museum shopjának, amely a Robert Mapplethorpe kiállítás egyik termében kapott helyet.

A bolt kínálata méretét meghazudtoló mértékben gazdag. A Robert Mapplethorpe kiállítás mellett korábbi tárlatokhoz kapcsolódóan is találni katalógusokat, emellett a Ludwig Múzeum gyűjteményébe tartozó alkotásokat is megvásárolhatjuk különböző formában. A képeslapok, poszterek és noteszek már csak azért is említést érdemelnek, mert több közülük a múzeum gyűjteményében található alkotáshoz kapcsolódik azaz egy igazi Ludwig Múzeum relikvia. Az igazi, elkötelezett Ludwig Múzeum rajongók persze itt nem állnak meg, hanem Ludwig logós táskát kanyarítanak a vállukra, amiből nem hiányozhat a Ludwigos notesz sem.

A Robert Mapplethorpe kiállításhoz kapcsolódóan szintén többféle szuvenír közül választhatnak a látogatók. Az elengedhetetlen képeslapok, poszterek, noteszek és mágnesek mellett öt angol nyelvű kiadvány is kapható, melyek mindegyike más szemszögből mutatja be a művész életét és munkásságát. Ha fotóiból szeretnénk hazavinni egy csokorra valót, akkor talán a Mapplethorpe maga szerkesztette The Black Book (A fekete könyv) a legjobb választás, amely provokatív, fekete férfiakról készült aktjait tartalmazza, de választhatjuk a Berlin CO kiadó jegyezte kötetet is, amely Mapplethorpe életművének egészét fogja át.

Ha viszont nem csak képeket szeretnénk, hanem szakértő kommentárokat is, akkor az angol és olasz nyelvű A Perfection in Form (A formában rejlő tökéletesség) című kötet a megfelelő választás. A 2009-es könyv egy korábbi, a firenzei Galleria dell'Academiában rendezett, Mapplethorpe kiállítás kapcsán látott napvilágot a TeNeues kiadó gondozásában. A képanyag a TeNeues-tól megszokott magas minőséget képviseli, míg a kísérő szövegek színvonalára a két szerző neve - Franca Falletti a Galleria dell' Academia igazgatója, míg Jonathan K. Nelson a New Yorki University Institute of Fine Arts oktatója és a Robert Mapplethorpe Foundation elnöke - a garancia és Patti Smith ajánlása.

Végül, de nem utolsó sorban, essék szó két életrajzi munkáról. Az egyik Patricia Morrisroe-é A Mapplethorpe: A Biography (Mapplethorpe: Egy életrajz). A kilencvenes években megjelent, kötet nagy sikert aratott az amerikai sajtóban.

Ha azonban Morrisroe-nál autentikusabb szerzőre és első kézből származó információkra vagyunk kíváncsiak, akkor Patti Smith: Just Kids című kötete a legjobb választás. A 2010-ben megjelent könyvben Patti Smith Mapplethorphe-pal közösen töltött éveikről számol be sok személyes történettel és fotóval. A könyv megjelenését nagy sajtó és közönség érdeklődés övezte, amit jól mutat, hogy 37 hétig vezette a New York Times bestseller listáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr695132479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása