Rekorder a múzeumban

|

Roy Lichtenstein: Alvó lány (1964), forrás: Sotheby's

Úgy tűnik az aukciós házakat nem sújtja a válság. Mark Rothko Narancs, piros, sárga című képéért nemrég 87 millió dollárt fizettek ki a Christie's árverezőháznál, de eredmények tekintetében nem marad el mögötte a nagy rivális, a Sotheby's sem.
A Sotheby's május 9-i, New York-i aukcióján nem volt oka panaszra sem a háznak, sem az eladóknak. A kortárs képzőművészeti alkotásoknak szentelt estén több művész esetében is új eladási rekord született. Ezek közé tartozik Francis Bacon (1909-1992), akinek Figure writing Reflected in a Mirror (Tükörben tükröződő író alak) (1976) című képéért Charlie Moffet fizetett 44,8 millió dollárt.

Moffet alapvetően impresszionista és modern műveket gyűjt, de úgy tűnik múlt heti sikere - amikor is a maga 120 millió dolláros ajánlatával győztesen került ki az Edvard Munch Sikolyáértfolyó licitből – új területek bevételére sarkalta.

Roy Lichtenstein: Vicki (1964), az aacheni Peter und Irene Ludwig Stiftung letétje

A vevő személye nem ismert, de szintén rekordot döntött Roy Lichtenstein (1923-1997), akinek Sleeping girl (Alvó lány) című, 1964-ben készült alkotásáért szintén 44,8 millió dollárt (10,3 milliárd forint) fizetett ki az új tulajdonosa.

Ez utóbbi esetben azonban a Ludwig Múzeum is élne egy ajánlattal. Ha kíváncsiak, hogy milyen az a kép, amelyért több mint három lottó ötös főnyereményét fizette ki valaki, jöjjenek el a Ludwig Múzeumba október végén, és tekintsék meg az új állandó kiállításon Roy Lichtenstein Vicki (1964) című képét.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr345132467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása