Stilinović a legjobbak között

|

A Stilinović kiállítás katalógusát ajánlja a Frieze Magazin mint a 2011-es év egyik legjobb művészeti kiadványát.„Mintha Ludwig Wittgenstein és Samuel Beckett földjén járnánk.” Többek között így jellemzi a 2011. április 22.‒ 2011. július 3. között megrendezett Húzd rá! ‒ Mladen Stilinović retrospektív kiállítás katalógusa ábrázolta világot a Frieze Magazin. A cikket David Senior, a New York-i Museum of Modern Art könyvtárosa jegyzi, aki itt nem áll meg a méltatásban. Mint fogalmaz, „a katalógus alaposan mutatja be a művész életművét, egyben nagyszerű bevezető azoknak, akik eddig nem ismerték munkásságát.”

Egy könyvtáros szerzőtől elvárható módon kiemeli Stilinović hetvenes évek elején, saját maga készítette művészkönyveit. A „könyvgyártást” a hivatalos megjelenés lehetőségének hiánya indokolta, így Stilinović, több más művészhez hasonlóan, ezekben a könyvekben publikálta szöveges munkáit, a Hat Művész Csoportjával közös performanszainak dokumentációját és a zágrábi művészeti élet eseményeit. Ezeket a könyveket, a magyarországi szamizdat kiadványokhoz hasonlóan, kézről-kézre terjesztették.

Székely Katalin, a kiállítás koordinátora és a katalógus egyik szerzője elmesélte, hogy a cikkre a könyvtár egyik olvasója hívta fel a figyelmét. „Bár az én kezemben is volt ez a szám, úgy látszik, ezt a részt átlapoztam. Mivel az egyik legfontosabb kortárs művészeti folyóiratról van szó, eleve óriási meglepetés volt, hogy a Stilinović-katalógust David Senior, a MoMA könyvtárának vezetője (aki egyébként rendszeresen publikál, többek között a MoMA blogján is) beválogatta a tavalyi év legjobb kiadványai közé, de így, hogy egy olvasónk mutatta meg, még jobban esett az elismerés. Tény, hogy ilyen léptékű, a teljes életművet átfogó könyv nem jelent még meg Stilinović-ról.”

A Mladen Stilinović kiállítás angol nyelvű katalógusa megrendelhető az info@ludwigmuseum.hu e-e-mailcímen, május 25-től megvásárolható a Ludwig Múzeum könyvesboltjában 5400 forintos áron.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr895132457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása