Kiállítások a könyvtárban

|

A könyvtár egyik legnagyobb előnye, hogy olyan mennyiségű könyvhöz, folyóirathoz férhetünk hozzá, amihez egyébként csak súlyos tízezrek elköltése árán juthatnánk hozzá. A Ludwig Múzeum könyvtárában azonban tovább bővülnek az olvasók lehetőségei: külföldi kiállításokon vehetnek részt, anélkül hogy kitennék a lábukat Budapestről. Eme csoda forrása nem egy transzdimenzionális kapu, hanem a könyvtár gazdag katalógus választéka, amelyben nem csak elmúlt, de akár éppen futó külföldi tárlatok anyagáról is képet kaphatunk. Az illusztris választék pedig három új darabbal gazdagodott, amelyek mindegyike a bécsi Ludwig Múzeum (Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien), másnéven mumok, egy kiállítását mutatja be.

Museum of Desires A vágyak múzeuma Igazán csalogató címmel várta a látogatókat a mumok 2011. szeptember 8. és 2012. január 8. között. A vágy tárgya ez esetben a múzeum és a gyűjtemény volt, a tárlatot azonban nem puszta rajongás hívta életre. A kiállítás kurátora a múzeum igazgatója Karola Kraus volt, aki ezzel a tárlattal nyitotta újra a felújított épületet. Kraus a tárlattal a mumok jövőre vonatkozó kiállítási stratégiáját is be szerette volna mutatni a közönségnek, amely tervei szerint „továbbra is nyitott marad a modern és a kortárs művészet közötti innovatív interakciókra.”A katalógus nagyszerű összefoglalást nyújt a kiállítás koncepciójáról, melyet gyönyörű enteriőr fotók tesznek teljessé, továbbá 37 műtárgyat részletesen, tanulmány kíséretében mutat be. A kiállítás anyaga mellett pedig, két írásnak köszönhetően, Karola Kraus és Kasper König (a kölni Ludwig Múzeum igazgatója) életpályáját is megismerhetjük. A katalógus 280 oldal és angol nyelvű.

Changing Channels Art and Television, 1963-1987 Egy jóval régebbi kiállítás anyagát foglalja össze a másik angol nyelvű katalógus. 2010. március 5. és június 6. között volt látható az a tárlat, amely a televízióra adott művészi reflexiókat gyűjtötte egy csokorba.A televíziózás hőskorától a nyolcvanas évek végéig készült műveket olyan alkotók jegyzik mint Nam June Paik, Andy Warhol, Aldo Oppenheim, John Lennon és Yoko Ono. A katalógusban a kiállítási tárgyak fotói mellett több tanulmány is olvasható, amelyek a művek mellett a tömegmédia jelenségével is foglalkoznak. A katalógus 293 oldal és angol nyelvű.

Claes Oldenburg The sixties Végül, de messze nem utolsó sorban, meg kell említenünk a Claes Oldenburg The sixties kiállítás és a művész munkásságát bemutató katalógust. Ennek a kiadványnak a legnagyobb különlegessége, hogy egy még látható tárlathoz kapcsolódik (a Claes Oldenburg tárlat május 12-ig látható), a kötet azonban jóval többet kínál a kiállítás megismerésénél.

Oldenburg alkotásai hétköznapi tárgyakat mutatnak be humoros és újszerű megközelítésben, aminek köszönhetően az ötvenes évek óta töretlen népszerűsége. A kiállítás is ezekre a művekre koncentrál, a katalógusban azonban nem csak ezekről olvashatunk, hanem Oldenburg happeningjeiről és performanszairól is bőven találunk információkat és képanyagot, így igazán felkészülten vághatunk neki a bécsi látogatásnak. A katalógus 320 oldal és német nyelvű.

A könyvtár látogatási rendjét itt találják. Az éves tagsági díj 200 Ft, diákoknak 100 Ft.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr385132449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása