Látható idő – A múló idő mentése… másként

|

Időalapú művészet, felgyorsult, internetalapú világ, vízszintesen, függőlegesen, körkörösen múló, látható idő, a médiaművészeti alkotások öregedése, a technológia folyamatos változása – az idő fogalmának megjelenése a Ludwig Múzeum Mentés másként…” Mi marad az újmédia művészetből? című kiállításán.

Időalapú művészet

Az újmédia-művészeti alkotásokat gyakran időalapú műveknek is nevezzük, ahogy az angol nyelvben is elterjedt a time-based media elnevezés, amely arra vonatkozik, hogy ezeknek a műveknek van mérhető időtartama. Az időalapú művek csoportjába sorolhatóak a videó- és hanginstallációk, a film-, dia-, vagy szoftveralapú művek, illetve egyéb, technológiaalapú alkotások.

16992219_10154146636837016_3362858236143005518_o.jpgAdjunk időt magunknak a szemlélődésre (fotó: Talabér Géza, kép forrása: Facebook)

A Ludwig Múzeum kiállításán látható médiaművek megtekintéséhez és befogadásához szükségünk van egy adott időre. Míg egy szobor vagy festmény megtekintésének ideje szubjektív módon változtatható, ezeknek a műveknek objektív időbeli kiterjedése van. Az internet felgyorsult világában szokatlan jelenség, hogy akad egy tér, ahol fontos, hogy adjunk időt magunknak a szemlélődésre. A kiállításon megtekinthető alkotások olyan módon vonnak be minket, olyannyira lefoglalják érzékeinket, hogy az idő múlását sokszor észre sem vesszük.

A kiállítás egyes művei éppen az internetre reflektálnak, mint például Sugár János Monstrancia modell: Narcissus a fekete lyukban című alkotása. A Facebook és az Instagramm elterjedésével jellemzővé vált, hogy a valós időben történő jelenünket azonnal megosztjuk másokkal, illetve a másik oldalról részesévé válunk más emberek jelenének. Ez történik Sugár alkotásának szemlélésekor is: a látogató meglátja saját tükörképét, amely azonnal fel is töltődik egy internetes oldalra, ahol mások láthatják az arcunkat, de mi magunk is rögtön megkereshetjük a rólunk készült képet a telefonunkon.

16903253_10154146647652016_2215973471284602667_o.jpgSugár János: Monstrancia modell: Narcissus a fekete lyukban (Fotó: Talabér Géza, forrás: Facebook)

Az idő hatása a médiaművekre – versenyfutás az idővel

A médiaművészeti alkotások az idő múlásával gyorsabban öregszenek, rongálódnak, mint egy festmény vagy szobor. Másrészt az idő előrehaladtával a technológia is folyamatosan változik, így a régebben készült művek már nem tudnak alkalmazkodni az újabb eszközökhöz. Tehát a médiaművészeti alkotások felújítása és az új eszközökre való adaptálása elengedhetetlen, különben a művek veszélybe kerülnek! Erre a problémára hívja fel a figyelmünket a kiállítás első termében Csontó Lajos Ne félj! című munkája. A kivetített képen a „VAN MÉG IDŐ”, „NINCS MÁR IDŐ” feliratok tűnnek el fokozatosan, majd jelennek meg újra.

csonto_lajos_ne_felj_03.pngCsontó Lajos:Ne félj!, 2007 (kép forrása: c3.hu)

Az idő múlásának vizuális megjelenítése

A kiállítás számos alkotására jellemző az idő múlásának vizuális megjelenítése. Esterházy Marcell, h.l.m. v2.0 című művében az idő múlása függőleges irányban látható: a videón egy marseille-i toronyház erkélyeinek folyamatos változása látható. Eleinte a felső emeleteken a szegényebbek, az alsó szinteken a jómódú lakók éltek, aminek az oka a felvonó hiánya volt. Amint beépítették a liftet, a lakók elkezdtek kicserélődni, ezt mutatja az erkélyek kinézetének folyamatos változása. A munkát felújított HD felbontásban láthatjuk most, hiszen a mű több mint tíz évvel ezelőtt készült, azóta élesebb és nagyobb felbontású képekhez szokott hozzá az érzékelésünk.

16836154_10154146647782016_8049971692405555881_o.jpgCsörgő Attila: Kerék, 2000 (fotó: Talabér Géza, forrás: Facebook)

Az idő múlásának körkörös jellegét mutatja Csörgő Attila Kerék című munkája. A kerék forog előre, de mindeközben a fény játéka miatt azt érzékeljük, hogy visszafelé pörög. Ha úgy tetszik, több irányból láthatjuk forogni az idő kerekét.

A Mentés másként…” – Mi marad az újmédia művészetből? című kiállítás több szempontból foglalkozik az idő fogalmával. Az említett műveket és még számos felújított médiaművészeti alkotást tekinthetünk meg a Ludwig Múzeum március 26-ig  nyitva tartó kiállításán. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr2612322137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása