Ludwig 25 - szépirodalmi pályázat

|

A Ludwig Múzeum és az Élet és Irodalom közös pályázatának eredményhirdetésére szeptember 24-én került sor. A pályázat a múzeum alapításának 25. évfordulójának apropóján született meg. Az alkotóknak a gyűjteményes kiállítás egy-egy művére kellett reflektálniuk.

 dsc_1003_jo600.jpg

A nyár közepén lezárult pályázat a vártnál is nagyobb érdeklődést váltott ki, ugyanis közel 200 pályamű érkezett. A zsűri egyöntetűen színvonalasnak ítélte meg a művek összességét. A díjátadón a zsűri minden tagja – azaz Csuhai István, Grecsó Krisztián, Hemrik László és Szipőcs Krisztina – külön-külön is értékelte a pályázatot. A díjazásra kerülő pályázatok, illetve az első három helyezett kiválasztása komoly kihívás elé állította a zsűrit. Végül a következőképpen alakult a dobogósok sorrendje: harmadik helyezett lett Bencsik Orsolya Zenés kondicionálás című verse, melyet Szabó Ágnes Szabadság-szobor sziluett című művéhez kapcsolódóan írt. A második helyezett Nyírfalvi Károly Teendők című verse lett, melyet Gerhes Gábor Hétköznapi teendők – Genezis című digitális fotója inspirált. Az első díjat Oláh Lehel kapta Sanyi című prózájáért. Ez a novella Komoróczky Tamás azonos című videójához készült. Az írások „végigkísérik” a kiállítást, 12 szöveg került ki a falakra, a művek mellé.

dsc_0983_jo600.jpg
A kiállítótérbe belépve „zöld neon villogott, egy feszes testű magyar hajadon sziluettjét rajzolta ki: kezében hatalmas pálmaág”, írja Bencsik Orsolya egy edzőterem hangulatát felidézve. Komoróczky Tamás videója többeket megihletett, nem is csoda, mert „Sanyi más mint a többi […] Sanyi nem gondolja, hogy több, mint bárki más. De ettől még több, mint bárki más.”, írja Juhász Nóra Sanyi! című versében. A kiállítás egyik legprovokatívabb művéhez méltóan – Forgács Péter: Magyar totem – Simon Bettina Kis coca írása a legmerészebb a díjazott pályaművek között: Bettina a disznóvágás hagyományos aktusát családi vérontással fűszerezte meg.

A pályázat sikerét látva a társművészetekhez való kapcsolódási kísérletek tovább folytatódnak a Ludwigban.

dsc_0793_600.png

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr617901986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása