A feltámadás, a bukás és a szerelem

|

A műalkotások nem csak a természeti környezet hatásainak vannak kitéve, hiszen a legnagyobb kárt sokszor éppen a látogató okozza. Szándékos vandalizmus vagy véletlen gondatlanság folytán, de számos híres műalkotás sérült már meg emberi kéztől - néha a legabszurdabb helyzetekben.

Háromrészes sorozatunk első részében azt mutatjuk meg, mire képes egy magát Jézusnak képzelő magyar geológus, egy igencsak ügyetlen művészettörténész hallgató és egy feje búbjáig szerelmes múzeumi teremőr.

giphy (1).gif

 

1.) A feltámadásIsmét egy honfitársunk, aki öregbítette országunk hírnevét: a 33 éves, azaz krisztusi korban lévő Laszlo Toth „Én vagyok Jézus Krisztus, feltámadtam a halálból!” felkiáltással és egy kalapáccsal esett neki Michelangelo leghíresebb márványszobrának. Az 1972-es eset két évre pszichiátriai intézetbe juttatta a magyar származású, ausztrál geológust, aki néhány csapással letörte a Pietà Szűz Máriájának bal karját és szemöldökét, valamint orrát. Talán senkit nem lep meg, hogy az alkotást ma már csak golyóálló üveg mögül nézhetjük a Vatikán-beli Szent Péter-bazilikában.

pieta.jpg

 

2.) A bukás2010. január 22-én egy újabb, felnőttekből álló tanulócsoport sétált be a New York-i Metropolitan Múzeumba. Talán csak közelebbről meg szerette volna vizsgálni Pablo Picasso ’The Actor’ című festményét, az egyik hölgy mindenesetre elveszítette az egyensúlyát, és szó szerint belezuhant a képbe. A műalkotás, s így a botlás maga 130 millió dollárt ért, mellyel valószínűleg pályázhatna a ’minden idők legdrágább esése’ címért. Noha baleset lévén a hölgynek nem kellett megtérítenie a kárt, egy időre valószínűleg inkább új hobbi után nézett.

Picasso_The_Actor_1904.JPG

 

3.) A szerelemAki szerelmes, néha bizony őrültségeket is elkövet. Azt azonban senki nem gondolná, milyen következményekkel járhat, ha egy múzeumi teremőrt talál el Ámor nyila. Reginald Walker, a New York-i Whitney Múzeum ideiglenes őre mindössze egy szerelmes üzenetet szeretett volna hagyni választottjának - a gond csak az volt, hogy mindezt Roy Lichtenstein ’Curtains’ című festményén tette. A 21 éves férfi filctollal egy szívet rajzolt a vászonra, mellé pedig az alábbi becézős vallomás került: „REGGIE + CRYSTAL” „I LOVE YOU TUSHEE” „LOVE YOU BUNS”.

lichtenstein_curtain.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr986668279

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi lesz a DUALS TÁRSKERESŐ Kft-vel? 2014.09.04. 17:55:23

  A kérdés jogosan merül fel, mert a cég saját tőkéje már 6. éve, nagy mértékben negatív, viszont a most életben lévő 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről szerint már régen be kellett volna zárni a céget, mivel a tulajdonosa nem gondoskodott...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása