Éjszakai robotkaland a múzeumban

|

Ha kedved támadt valaha zárás után a múzeumban egyedül barangolni, vagy ha eszedbe jutott már, hogy milyen jó volna távirányítós autók és repülők helyett egyszer egy valódi robotot kezelni, akkor este 11 óra után irány a Tate Britain honlapja, ahol mindezt most tényleg kipróbálhatod! A ’Sötétedés után elnevezésű projekt keretében ugyanis most négy távvezérlésű robot virtuális közvetítésével barangolhatod be a londoni múzeum ötszáz évnyi gyűjteményét. Mindezt ráadásul az éjszaka közepén.

robot1.jpg

Éjszaka a múzeumban - egy hely, ahol ebben az időpontban nem volna szabad ott lennünk. Ezt a nem mindennapi szituációt szeretnék életre kelteni a ’The Workers’ design stúdió munkatársai, azzal, hogy megalkották a Sötétedés után (After Dark) elnevezésű projektjüket. Az innovatív ötlet lényege, hogy augusztus 13. és 17. között minden éjjel robotok lepik el a londoni Tate Galéria épületét, ahol aztán a múzeum virtuális látogatóinak az utasításait követve indulnak felfedezőútra. A robotok által közvetített, illetve szakértők kommentárjaival is ellátott képet élőben követhetjük nyomon. Amennyiben pedig van egy kis szerencsénk és türelmünk, valamint szándékunkat is jeleztük a honlapon, néhány perc erejéig akár mi magunk is átvehetjük az irányítást egy-egy robot felett.

A négy, inkább groteszk asztali lámpára, mintsem valódi emberre emlékeztető robotot görgős kerekekkel, kamerával, valamint LED-es lámpákkal szerelték fel, és kifejezetten a rendhagyó tárlatvezetésre fejlesztették ki. Az érzékelőkkel is ellátott, egyébként bármely irányba mozogni képes robotok ugyanis megtorpannak, és nem hajlandók továbbmenni, ha túl közel kerülnek egy műtárgyhoz. Mintha csak a robotika - Asimov által megalkotott, és a sci-fi olvasók körében jól ismert - első törvényének engedelmeskednének, csak éppen jelen esetben nem az emberek, hanem a műalkotások feltétlen megóvása érdekében.

robotmaga.jpg

Ezek a robotok mintegy médiumként funkcionálnak a világ minden tájáról érkező látogatók és a kiállított művek között. Mindezek után érthető, miért a Sötétedés után nyerte a Tate Britain első ’IK Díját’, melynek fő célkitűzése a művészet népszerűsítése és terjesztése a digitális technológia alkalmazása révén. És noha minőségében nem helyettesítheti a hagyományos múzeumi látogatást, a kapott szürreális élmény minden hiányzó pixelért kárpótol minket: hiszen milyen gyakran fordul elő, hogy az éjszaka közepén, egy robot szemén keresztül nézegetünk egy Turner-képet a londoni Tate Galériában?

robimuzi.png

Íme egy újabb példája annak, hogy múzeumba járni nem szükségszerűen unalmas és fárasztó. Te melyik kiállítást néznéd meg szívesen a robotok éjszakai tolmácsolásában?

 

Az élő közvetítés augusztus 15-én helyi idő szerint este 20:30 és 01:30 között, augusztus 16-án és 17-én pedig este 23:00 és 04:00 között érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr606605495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása