100 éve született Robert Capa

|

Robert Capa - vagyis eredeti nevén Friedmann Endre - a XX. század egyik legfontosabb és legnevesebb fotóriportere 100 éve született Budapesten. Elsősorban a spanyol polgárháború és a II. világháború alatt készült képeiről lett ismert.

portré.png

Talán leghíresebb képe, "A milicista halála" sok vitát váltott ki, többek között az is felmerült vele kapcsolatban, hogy a kép nem valódi, hanem megrendezett eseményt ábrázol. Ennek kapcsán különösen érdekes az a hangfelvétel, ami nemrégiben került elő, és melyen maga Robert Capa meséli el, miként készült a kép.

capa_milicista.jpg

Az 1947-ben az NBC műsorába készült interjúban, amit a Nemzetközi Fotográfiai Központ hozott nyilvánosságra, a fotóriporter elmeséli, hogy a kép tulajdonképpen véletlenül készült., ő nem is nézett oda, amikor lenyomta a kioldót, csak kinyújtotta a kamerát a feje fölött a lövészárokból. A fényképeket nem hívta elő ott a helyszínen, hanem elküldte a többivel együtt. Három hónapig maradt Spanyolországban, és mire visszatért Amerikába, már híres volt. Ez az egyetlen ismert felvétel, ami Robert Capa hangjáról fennmaradt.

1934-ben vette fel a Robert Capa nevet (ti. magyar barátai között cápa volt a beceneve), ami amerikai hangzású volt, hasonlított az akkoriban népszerű amerikai filmrendező, Frank Capra nevére.

"Capa fényképezni tudta az indulatokat, a vidámságot, a szív gyilkos fájdalmát. Még a gondolatokat is" - mondta róla az író, John Steinbeck, akivel együtt dolgoztak.

capa_háború.jpg

A Ludwig Múzeumban 2009-ben volt kiállítás, nem sokkal azután, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központtól költségvetési forrásból több mint 900 Capa által készített fotót vásárolt meg. Jelenleg az évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeumban "A Játékos" címmel látható kiállítás, amely Capa sokféleségét, a fotóriportert, a pókerjátékost, a szerelmest szeretné bemutatni.

A Nemzeti Bank 5000 forintos címletű arany emlékérmét bocsájtott ki a jubileumra, melynek alkalmából egy kiállítással megnyitotta kapuit a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr335604900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása