Startol a jövő évi velencei biennálé

|

Még két hónap van hátra az idei építészeti biennáléból, de a figyelem már kezd a jövő májusban nyíló képzőművészeti biennálé előkészületeire irányulni. A 2017-es biennálé főkurátora, a francia Christine Macel a nemzeti biztosok értekezletén bejelentette a biennálé központi témáját.

Viva Arte Viva – ez a címe az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálénak, amelyet 2017. május 13. és november 26. között rendeznek meg hagyományosan a velencei Giardiniban, az Arsenaléban és városszerte különféle helyszíneken.  A nemzeti biztosok szeptember 22-i velencei értekezletén, amelyen 57 ország képviselője – köztük a Ludwig Múzeum igazgatója, Fabényi Julia – vettek részt, Christine Macel főkurátor ismertette a programnyilatkozatát.

viva_arte_viva_logo_projected2.jpgA velencei sajtótájékoztatón a jövő évi biennálé logóját is bemutatták

A cím kicsit úgy hangzik, mint egy felkiáltójel, és valóban, Macel azt vallja, hogy konfliktusokkal és megrázkódtatásokkal terhes világunkban, amikor súlyos veszélyben van a humanizmus, a művészet az ember legértékesebb része. „A művészet ad teret az álmoknak és az utópiáknak, a többi emberi lénnyel való kapcsolatunknak, a természethez és a kozmoszhoz való kapcsolódásnak, miként a szellemi dimenzióval való kapcsolatba lépésnek is. A művészet itt a végső bástya, az a kert, amelyet az aktuális trendeken és személyes érdekeken felülemelkedve kell művelnünk. Egyben alternatívaként szolgál az individualizmusra és a közönyre is. Építő és tanulságos tapasztalat. A művészek kortárs vitákban vállalt szerepe, felszólalása, felelőssége ma fontosabb, mint valaha.” – olvasható felhívásában. Ennek megfelelően a jövő évi kiállítás középpontjában maguk a művészek, a művészi gyakorlat fog állni.

A főkurátori program teljes szövege magyarul ITT olvasható.

A részt vevő országok csaknem felénél már ismert a kurátor és a kiállító művész személye. Az osztrák pavilonban például Christa Steinle kurátor Brigitte Kowanz és Erwin Wurm műveit állítja ki Fénypavilon címmel. Az USA-t Mark Bradford, Ausztráliát Tracey Moffatt, Franciaországot Xavier Veilhan, Nagy-Britanniát pedig a hétköznapi anyagokkal dolgozó, kolosszális szobrászi installációiról ismert Phyllida Barlow képviseli.

varnai.jpgMagyarországot Várnai Gyula képzőművész képviseli a 2017-es képzőművészeti biennálén

Magyarország először van abban a kedvező helyzetben, hogy a nemzeti biztos már az indító értekezleten bejelenthette a magyar pavilon kiállítóját és kurátorát. Köszönhető ez annak, hogy szakítva a korábbi évek gyakorlatával, az új nemzeti biztos jóval korábban kiírta és lebonyolította a kurátori pályázatot. A pályázatot Petrányi Zsolt nyerte meg Várnai Gyula képzőművész „Békét a világnak!” című kiállítási tervével, így az ő projektjük lesz látható jövőre Velencében.

A kiállítás előrehaladtáról a blog olvasói is értesülhetnek majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr8811748891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása