A részeg, a munkanélküli és a falfirkász

|

A műalkotások nem csak a természeti környezet hatásainak vannak kitéve, hiszen a legnagyobb kárt sokszor éppen a látogató okozza. Szándékos vandalizmus vagy véletlen gondatlanság folytán, de számos híres műalkotás sérült már meg emberi kéztől néha a legabszurdabb helyzetekben.

Háromrészes sorozatunk második részéből megtudhatod, miért kerüld el messzire a múzeumokat, ha részeg vagy, illetve, hogy miért is jár börtön a vandalizmus vandalizmusáért.

clapping.gif

 

1.) A Portland-váza túlélte mindannyiunk Ikeás vázáját, de még a dédnagymama féltve őrzött porcelánját is: közel kétezer éven keresztül maradt sértetlen. A kb. i.e. 10 körülre datálható váza azonban még csak 35 éve állt a londoni British Museumban, mikor összetört egy részeg férfi zúzta millió apró darabra, amikor hozzávágott egy másik szobrot. Az értékes kámeaüveg-alkotás végleges restaurációja 1989-ben fejeződött be. 

portland.jpg

 

2.) Még az Éjjeli Őrjárat is sikertelenül őrizte önmagát. A festmény – mert múzeumba nem csak művészettörténészek járnak – különösen a munkanélküliek körében lett népszerű: 1911-ben egy hajószakács, 1975-ben pedig egy gimnáziumi tanár próbálta felnyársalni. Utóbbi nagyobb sikerrel járt; egy hotelből csent kenyérvágókéssel vágott cikk-cakk mintát a vászonba, majd Jézus reinkarnációjához hasonlóan elmegyógyintézetbe került. Az immár hús-vér – és szerencsére nem szerelmes – őrzőkkel ellátott festményt később savval is leöntötték, ez alkalommal azonban sikerült időben közbelépni.

rembrandt.jpg

 

3.) Az ismeretlen személyazonosságú brit graffiti-művész, Banksy engedély nélkül festett képei mára szerves részei az Utah állambeli Park City kulturális örökségének. A rongálás rongálása azonban már nem sült el ilyen jól: a kaliforniai David William Noll szétverte az ’Angyal fiú’ elnevezésű graffiti védőüvegét, majd barna színű spray-vel fújta be a 'falfirkát'. Annak ellenére, hogy a bipoláris zavarban szenvedő férfinak elmondása szerint alig vannak emlékei az incidensről, 13.000 dollárnyi pénzbüntetés vagy börtön vár rá.

angel_boy_final.png

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr236740305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása