Őszinteség és remény – kiállítás középiskolások műveiből

|

Dupla tükör, slam poetry, trappista bolygó, ujjlenyomat, maszkok, be nem hegedő sebek, qr kódok: többek között így fejezik ki a középiskolás fiatalok az identitás témáját. A Ludwig Múzeum szervezésében megrendezett Van művészi vénád? című művészeti pályázat döntőseinek alkotásaiból június 6-án nyílt kiállítás a Deák 17 Galériában.

_dsc2413_600.jpgA kiállítás megnyitóján a Deák 17 Galériában  | forrás: Ludwig Múzeum

Fél évvel ezelőtt vette kezdetét a Ludwig Múzeum eddigi egyik leggrandiózusabb múzeumpedagógiai projektje: a Van művészi vénád? című, cseh alapítású nemzetközi pályázat magyarországi versenye. A közös téma idén az identitás volt, amelyet magyar, cseh, szlovák és német középiskolás diákok dolgoztak fel.

Somogyi-Rohonczy Zsófia, a projekt koordinátora elmondta, hogy nagyon örültek és meglepődtek azon, hogy ekkora érdeklődést váltott ki a pályázat. 63 csapat jelentkezett, ez több mint 200 diákot jelent. A több fordulós verseny döntőjébe 20 csapat juthatott be, akik a Deák 17 Galériában installálták műveiket, illetve a Ludwig Múzeum előadótermében prezentálták alkotásaik létrejöttének folyamatát, elméleti hátterét a zsűri tagjai és versenytársaik előtt.

_dsc2135_600.jpgPrezentáció a Ludwig Múzeum előadótermében. Az első sorban balról jobbra: Somogyi-Rohonczy Zsófia, a projekt koordinátora és a zsűri tagjai: Bodóczky István, képzőművész-tanár; Molnár Annamária, a Molnár Ani Galéria vezetője; Lucza Zsigmond, képzőművész-tanár; Kaposi Dorka, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Galéria vezetője; Hemrik László, a Ludwig Múzeum Múzeumpedagógia Osztályának vezetője | forrás: Ludwig Múzeum

Az első helyezést a Szegedi Radnótisok elnevezésű csapat kapta. A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból érkezett négytagú művészcsoport egy különleges összművészeti filmet készített. Alkotásuk fényét emelte a prezentáció keretén belül előadott performansz, amelyben együttesen kapott helyet a filmkészítés, a fotózás, a slam poetry, a zene és a képzőművészet. A győztes csapat egy „vándordíjat” kapott, amelyet Bakos Rebeka, üvegműves, a Kisképző egykori diákja készített. A résztvevő országok győztes csapatai a hét végén a csehországi Brnoban találkoznak egymással és az ottani Morva Galériában kiállítják munkáikat.

_dsc2450_600.jpgA nyertes csapat, kezükben a Bakos Rebeka által készített vándordíj. A képen balról jobbra: a csapat felkészítő tanára, Fiedler Judit és a Szegedi Radnótisok: Ács Zsófia, Sipka Bertalan, Jankó Attila és Szép-Gergely Zsófia | forrás: Ludwig Múzeum

Második helyezett lett a Szigetszentmiklósi Batthyany Kázmér Gimnázium tanulóinak csapata, megosztott harmadik helyezést ért el a Gödöllői Török Ignác Gimnázium csoportja, illetve a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola közös csapata. Különdíjat kaptak a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium, illetve a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tanulói.


_dsc2383_600.jpgKiállításmegnyitó és eredményhirdetés a Deák 17 Galériában | forrás: Ludwig Múzeum

Az érdeklődők július 27-ig tekinthetik meg a sokszínű, és szakmailag is színvonalas kiállítást, amely a 20 döntőbe jutott alkotást mutatja be. Az identitás nem egyszerű téma, különösen a kamasz korosztály számára. Mégis a legkülönbözőbb módokon, kreatívan fejezték ki gondolataikat az alkotók; kérdéseket tettek fel és keresték a válaszokat a művészet nyelvén. A kiállításon találkozhatunk sci-fi víziókkal a trappista bolygóról, az élet okozta sebekkel felsértett és ujjlenyomatokkal pecsételt képpel, arcokat fedő színes és fekete-fehér maszkokkal, a qr kódok művészi megközelítésével, illetve szembenézhetünk arcunk egyik felével egy speciális dupla tükörben.

_dsc2418_600.jpgInteraktív művekkel is találkozhatunk a kiállításon | forrás: Ludwig Múzeum

Számos műfajt és technikát felhasználva, ezeket sokszor vegyítve alkottak a fiatalok, azonban

volt egy olyan eszközük, amely egyedivé teszi ezeket a műveket: ez az őszinteség.

Az őszintén kifejezett érzések, gondolatok felszabadítóan hatnak, nemcsak az alkotókra, hanem a nézőkre is. A kiállítást végignézve ráébredünk, hogy ennek a korosztálynak a „művészi vénával” megáldott tagjaiban leküzdhetetlenül ott van a remény arra, hogy a kreatív energiákat, képességeket felhasználva egy élhetőbb világban létezzünk. 

A Van művészi vénád? pályázat döntőseinek műveit bemutató kiállítást július 27-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Galériában.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr5114045510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása