Korszerűség, hagyomány és avantgárd

|

A  Ludwig Múzeum 2017-ben rendezte meg a Párhuzamos avantgárd – Pécsi Műhely 1968–1980 című kiállítást, amely később Pécsre, majd Szombathelyre utazott. A kiállítás, illetve a tárlathoz készült katalógus számos díjat nyert, amelyekről készítettünk egy összefoglalót.

toth7589_masolat_600.jpgfotó: Tóth László

Idén is kiosztják az évente szokásos könyvszakmai díjakat a Magyarországon a 2017-ben megjelent különböző kiadványok között. Az elmúlt év a pécsi művészeti színtér, illetve a Ludwig Múzeum szemüvegén keresztül nézve nem kis részben a Pécsi Műhelyről szólt: átfogó, gyűjteményes kiállítás a Ludwig Múzeumban, majd a neoavantgárd műhely ténykedésének különböző aspektusait kidomborító kiállítások – m21 Galéria, Pécs, ahol a lokális városolvasat állt a fókuszban, vagy Szombathely, ahol az eltérő művészeti médiumokra koncentráltunk – az ország több pontján. A pécsi bemutató a Zsolnay Kulturális Negyedben még januárban elnyerte a Made in Pécs által kezdeményezett Az év művészeti eseménye-díjat.

06toth4913_600.jpgA Párhuzamos avantgárd című kiállítás a pécsi m21 Galériában | fotó: Tóth lászló

Majd a díjeső tovább zuhogott: nemrég a kiállítás kísérő kiadványát a nyomdai szakma a Best Print Hungary 2018 kötészeti nagydíjában részesítette, majd a Nyomda- és Papíripari szövetség versenyében a könyv megkapta a többszínes keménytáblás könyv kategória ezüstdíját. Eddig a dicsőségtábla, amely alapvetően a kiadvány grafikusi munkáját dicséri (tervező: Szmolka Zoltán), és amelynek úgy tűnik, kortárs grafikai dizájn segítségével sikerült tolmácsolna egy több mint negyven éves művészeti jelenséget.

pecsi_muhely_dijak.jpg

Korszerűség, hagyomány és avantgárd tehát kéz a kézben jártak a kötet létrehozásakor.

A kiadvány érdekessége még a sajátos struktúra és az egyedi oldalszerkezet: a kötet első részében (5-131. o.) kaptak helyet a tanulmányok, ahol a három hasábba szedett, oldalpáronként magyar-angol szövegek felett helyezkednek el a képek, és legfelül a jegyzetek. A rendhagyó tördelést egészíti ki, erősíti fel a kötészeti megoldás is, amely kétféle papírt használ: a szöveges rész más (Cyclus offset), mint a képes egység (műnyomó). A könyv első – külsőre is elkülönülő - fele a tudományos feldolgozás és ismeretközvetítés médiuma, második része a tulajdonképpeni kiállítási katalógus, amely dokumentálja a bemutatott anyagot, valamint a kiállítás szerkezetei egységeit, az egyes szekciók koncepcióját.

d8bac664125635_5ac79707424e7_600.jpgfotó: Nagy Tibor

Régi és új: a struktúrából részint adódik, hogy a kiadvány első részében nagyrészt archív felvételek, dokumentumok kerültek reprodukálásra, míg a kötet egésze tekintetében az újonnan készült fotók vannak többségben. Ahogy a kiállítás-és eseménysorozat egésze is a jelen felől vetett pillantás szemszögéből értelmezte az egykori alkotóműhely helyét, szerepét, jelentőségét.

5554ab64125635_5ac7970744114_600.jpgfotó: Nagy Tibor

 A kiadvány hasznos vezető a Pécsi Műhely munkássága iránt érdeklődő laikusok és szakemberek számára is, amelynek olvasását-használatát talán megkönnyíti, sőt kifejezetten élvezetessé teheti a bemutatott művészeti emlékanyag sokrétűségén túl a kiadvány grafikai, tipográfiai megoldásai, logikus szerkezete, váratlan bőkezűsége: a keménytáblás borítót envelopként öleli körül egy megkapóan szép egykori land-art felvételről készült fekete-fehér poszter!

papirtekercs_600.jpgA katalógust beborító poszteren látható land art fotó | forrás: Pécsi Műhely Archívum

Információk a katalógusról:

(szerk. Doboviczki Attila T., Készman József) Párhuzamos avantgárd. Pécsi Műhely 1968-1980

/Parallel avant-garde: Pécs Workshop 1968-1980/

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest, 2017

magyar, angol

383 p., ill., 28 cm

ISBN: 978-963-9537-57-6

Grafikus: Szmolka Zoltán

Nyomda: Pauker Nyomda

szerzők:

Doboviczki, Attila Tamás,

Fabényi, Julia,

Fowkes, Maja

Fowkes, Reuben

Keserü, Katalin

Készman, József

Mészáros, Flóra

Pfisztner, Gábor

Szombathy, Bálint

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr514079997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása