Show Time: Az ötven legbefolyásosabb kortárs művészeti kiállítás

|

Egy kiállítás is lehet olyan szellemi teljesítmény, ami képes hosszú távon formálni a globális képzőművészet folyamatait. Az országban elsőként nálunk elérhető az a könyv, amely összeszedte az elmúlt húsz év paradigmaváltó kiállításait.

dsc_0682_jav.jpg

Jens Hoffmann 2014-es könyve fontos jelenségre hívta fel a figyelmet: Az 1990-es évektől kezdve nagy változásokon ment át a kurátori munka, a korábbiaktól eltérően számos olyan tevékenységet integrált, amelyek túlmutattak a művek egyszerű megőrzésén, értelmezésén és bemutatásán. A közelmúltbeli projektek, mint Germano Celant: "Live in your Head. When Attitudes Become Form: Bern 1969 / Velence 2013" című, a velencei Fondazione Prada-ban, a Harald Szeemann által 1969-ben szervezett, a konceptuális művészetet Európába bevezető nagyhatású kiállításának rekonstrukciója is jelzi az elterjedt érdeklődést a kortárs képzőművészet fejlődésének fontos mérföldköveinek tekintett egyes kiállítások kurátori történelmének vizsgálata iránt. A szakma történetének nyomon követésére választott ki Hoffmann ötven olyan kiállítást, amelyek a művészek és kurátorok gyakorlatát radikális újításaikkal leginkább befolyásolták a 1980-as évektől egészen napjainkig.

A könyv egy-egy fejezetet szentel az új módszertani vagy szemléletbeli változásoknak: többek között a kiállítótér/köztér új viszonyának; a művész, mint kurátor szerepvállalásnak; a művészeti ágak interdiszciplináris átjárása; a művészeti szempontból marginálisnak tekintett régiók felértékelésnek, a biennálé-láz elterjedésének. A fejezeteket kiegészíti a témához javasolt irodalomlista és egy beszélgetés olyan szakértőkkel, mint Carolyn Christov-Bakargiev, Massimiliano Gioni, Mary Jane Jacob, Maria Lind,‎ Jessica Morgan,‎ Hans Ulrich Obrist és Adriano Pedrosa.

Akit érdekel ez a téma, az a Ludwig Múzeum Könyvtárában megtalálja ezt a kiadványt, illetve a további olvasmányok listájából is számos könyv megtalálható nálunk.

Jens Hoffmann (szerk): Show Time: The 50 Most Influential Exhibitions of Contemporary Art 
D.A.P./Distributed Art Publishers, Inc. (March 31, 2014)

ISBN-13: 978-1938922336

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr7713649114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása