A múzeumok már a spájzban vannak

|

Gigantikus lépcsőházak, hosszú folyosók és labirintusszerű termek – nem meglepő, hogy a múzeumlátogatás sokak számára az egyébként egyre népszerűbb szabadulós játékokat idézi. Pedig léteznek egészen apró kiállítóhelyek is: egyesek olyan picik, hogy egymagunk alig férünk be, míg mások akár a kezünkben is elférnének. Íme a világ három legkisebb múzeuma, ahol garantáltan nem fáradsz el a kiállítást járva (állva).

muzifo.jpg

 

1. A manhatteni ’Múzeum’ a legjobb példa arra, hogy mindenből – akár egy használaton kívüli teherliftből is – lehet múzeum. Az alapító Alex Kalman a kiállított darabok összeválogatásánál is a mindennapi szokatlan bemutatására törekszik – legyen szó moháról, kéregetésre használt pohárról vagy chipses zacskóról. De találhatunk itt rabok által kifaragott szappanokat, golyóálló Micimackós hátizsákot vagy éppen cenzúrázott felfújható gyerekjátékot is.

minimuzi2v.jpg

 

2. A világ legnagyobb gyűjteménye a világ legnagyobb dolgainak a legkisebb változatáról – hirdeti a szövevényes felirat egy piros-fehér kisbusz oldalán. Erica Nelson amerikai művész egy utazó múzeummá alakította át a járművet, ahol a világ legnagyobb pekándiójától kezdve a gombolyagon át a beszélő tehénig minden elképzelhető ’leg’-nek megtalálható a miniatűr másolata.

minimuzi3.JPG

 

3. Noha sok kiállítóhely aposztrofálja magát a világ legkisebb múzeumaként, a sommerville-i Mikró Múzeumról ezt kérdés nélkül el is hisszük: a mindössze 40 cm széles és 25 cm magas ’épület’ egy kocsma és egy szendvicses között, a falra szerelve kapott helyett. Az egekbe szökő ingatlanárak miatt az alapító Judith Klausner a város apró, mellőzött tereit szerette volna felhasználni a helyi művészet népszerűsítésére.

minimuzi1v.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr526705945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása