David Bowie a Ludwig Múzeumban

|

Pénteken David Bowie-val folytatódik a Szenvedély. Rajongás és művészet kiállításhoz kapcsolódó filmklub!

manwhofell_uk_onesheet_vicfair.jpg

Az Elszállt állócsillagok – sztárok kultuszfilmekben című filmklub során olyan, magyarországi mozikban be nem mutatott filmeket vetítünk, amelyekben többek között Mick Jagger és Art Garfunkel, most pénteken pedig David Bowie szerepelnek. A filmklubról itt olvashatsz bővebben!

A Ludwig rockzenei kiállításán két olyan videómunka is látható, amelyben feltűnik David Bowie

A jelenleg Berlinben élő Németh Hajnal Imagine War című videója egy alkalmi zenei formáció koncertfelvétele. A repertoárt Németh olyan előadók számaiból állította össze, mint a Beatles, a Velvet Underground, a Rolling Stones, a Sex Pistols, illetve David Bowie. A munkában azonban van egy csavar: a szövegeket a művész egy-egy szó kicserélésével úgy változtatta meg, hogy azzal teljesen átfordította a jelentésüket. Bowie-tól a Friday On My Mindot választotta: az Easybeats nevű ausztrál zenekar szerzeményét Bowie 1973-ban dolgozta fel, kiegészítve a pénteki bulizásról szóló ártatlan dalt a kórus pikánsabb soraival. Németh Hajnal változatában azonban a nyílt erotikát az öngyilkosság gondolata váltja fel. Egy részlet a szövegből (zárójelben Bowie, narancssárgával pedig Németh hozzáadott sorai):

I’ve got ending Friday on my mind
(See my angel baby)
Gonna have gun fun in the city
(Feels like an intention fucking you)
(Do my last action baby screw)
Ending my life Be with my girl don’t feel pity she’s so pretty

David Bowie: Friday On My Mind

A másik videó a szingapúri Ming Wong Apocalyptic Pop Idol című installációjának a része. A videó David Bowie és a tradicionális kínai opera kapcsolatát vizsgálja. Igaz, a film elejének tanúsága szerint Bowie nem tudott közvetlen kapcsolatba kerülni a kínai előadóművészettel, ugyanis gyönyörű brit akcentus és a jól ismert mosoly ide-oda, nem engedték be a próbára – Wong azonban összevágta a sztár koncertjén készült videókat operaelőadások felvételeivel, így a hasonlóságokat mi magunk fedezhetjük fel.

berlink.jpg

Ming Wong: Apocalyptic Pop Idol, 2015 (Fotó: David Brandt)

A Ludwig Múzeum filmklubján A földre pottyant férfi főszereplőjeként találkozhattok Bowie-val

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr658664914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása