Ceruzáért műalkotás

|

Nagy sikert arattak a Ludwig Múzeum Múzeumok Éjszakájára meghirdetett programjai. Különösen igaz volt ez Csi Peng akciójára, aki immár másodszorra bizonyította be, hogy a művészet kelendő árucikk és hogy egy kínai termék is lehet értékes.

Csi Peng: Sprinting forward (2004)

Csi Peng (1981) kínai képzőművész Fájdalompiac Made in China Made in Hungary cserebere névre hallgató akciójával már találkozhattak a Ludwig Múzeum látogatói 2007-ben. Az akció ihletője az Európában mindenhol megtalálható kínai piacok voltak, amelyek láttán a kontinensre látogató Csi Peng szomorúan látta, hogy az ott található áruk milyensége és minősége okán a Made in China kifejezés a hamis és igénytelen termékek állandó jelzője lett, ha nem szinonimája.

Látogatói alkotás

Ekkor született meg a Fájdalompiac koncepciója, amely egy igazán előnyös ajánlattal csábította a múzeumi látogatókat. Ők adnak egy rajzeszközt, cserébe pedig kapnak egy nívós kínai műtárgyat, jelen esetben Csi Peng egyik alkotását. Ezt az akciót ismétlődött meg a Múzeumok Éjszakáján a Ludwig Múzeumban, az öt évvel ezelőttihez hasonló sikerrel és Csi Peng Sprinting Forward (2004) című fotójának sokszorosított és sorszámozott példányaival. Annyi csavar azért volt a történetben, hogy most a szemléletformálás mellett volt még egy hozadéka a csereberének: másokon segíthettek a résztvevők. Az összegyűlt vízfestékeket, celluxokat, temperákat, rajzpapírt, zsírkrétát, tollakat, füzeteket, szenet, ecseteket, ceruzákat és filctollakat a múzeum teljes egészében az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek ajánlotta fel, így segítve az Alapítvány munkáját, amelyet a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozása terén fejt ki.

Látogatói alkotás

A rajzeszközök mellett azonban a saját alkotásokra is igény volt a múzeumban. Csi Peng ugyanis azzal a kéréssel fordult a Ludwig Múzeumhoz, hogy az akció időtartama alatt osszanak ki egy kérdőívet a látogatók között. A kérdőív ez esetben egy A/4-es lap volt, amire mindenki azt írt vagy rajzolhatott amit akart. A leadott rajzért cserébe szintén  Csi Peng nyomat járt és az a tudat, alkotása bekerül a művészet történetébe. Csi Peng ugyanis egy olyan kiadványon dolgozik, amiben szerepelni fognak a begyűjtött rajzok is.

Csi Peng szőrös könyve

Bár az akció megismétlődött, Csi Peng következő kiállítására sajnos még várni kell. Legutóbb a holland Gröninger Museumban láthatta a közönség a művész kínai hagyományokat és a futurisztikus látványt ötvöző, 2003 és 2010 között készült, fotóit. A kiállított művek egy részét itt is megtekinthetik, ha viszont kézzel fogható ízelítőre vágynak, akkor látogassanak el a Ludwig Múzeum könyvtárába, ahol egy hétköznapinak semmiképpen sem nevezhető szőrös könyv segítségével ismerkedhetnek meg az egyedi látásmódú művész munkáival. A kötet - melyet Csi Peng ajándékozott a múzeumnak a 2007-es kiállítása kapcsán - a kínai Majomkirály legendáját dolgozza fel, ennek megfelelően kellemes tapintású, karamellbarna műszőrme a borítója.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr495132482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása