Elvis Presley, a hős

|

Új kiállítás költözött a Ludwig Múzeum második emeletére; mától látogatható A hős, a hősnő és a szerző című tárlat.

Németh Hajnal - Beöthy Balázs: Néhol Hajnal, Bárhol Balázs / Near Hajnal, Beside Balázs I-IV, 1997-99

De kik a hősök és hősnők? A cowboy ruhás Elvis, esetleg a képzőművészek és képzőművésznők? Ha ez utóbbi feltételezés a helyes, akkor felmerül a kérdés, hogy ki a szerző? Ezeket a kérdéseket járja körbe a kiállítás is, mondhatnánk hogy feszegeti a kérdésre adható válaszok határait, de sokkal inkább arról van szó, hogy a kiállított művek feszegetik ezeket a határokat. Tegyük hozzá, hogy különben nem kaptak volna helyet a tárlaton. Ebből a szempontból különösen érdekesek azok az alkotások, melyeken maguk a művészek szerepelnek, ezzel egyszerre betöltve két, de akár három szerepet is a címben foglaltakból.

Andy Warhol: Single Elvis (1964) Fotó©Rosta József

A kiállított munkák mindegyike a múzeum gyűjteményét gazdagítja, melyek között ugyanúgy találunk friss szerzeményeket mint régóta birtokolt munkákat. Rendszert a munkákba a kurátori koncepció visz, ami több szempontból is izgalmas. Egyrészt lenyűgöző, hogy milyen kiugró minőségű alapanyag van a Ludwig múzeum birtokában, hiszen ezen szűkített válogatásban is olyan neveket említhetünk meg – a teljesség igénye nélkül – mint Joseph Beuys, Picasso és Arnulf Rainer, a magyar művészek közül pedig a dOCUMENTA-n éppen szereplő Csákány István és St.Auby Tamás vagy a Velencei Biennalét korábban megjárt Németh Hajnal és Kis Varsó.

A tárlat arcának Elvis Presley-t választotta Tímár Katalin, a kiállítás kurátora. Sajnos azzal nem ejthetjük ámulatba a múzeum látogatóit, hogy a kiállítás kedvéért Elvis visszatért az örök vadászmezőkről, azzal azonban igen, hogy a kép egy igazi Warhol, ami ráadásul a Ludwig Múzeum tulajdona. Andy Warhol és Elvis Presley. Akárhogy is nézzük, nagyszerű és figyelemfelkeltő páros, ennél jobb logót tán nem is álmodhat egy kiállítás. Ám az egy emelettel feljebb látható Robert Mapplethorpe kiállítás révén igazi különlegessége a válogatásnak: itt Warhol egyik alkotását láthatjuk, míg Mapplethorpe-nál a róla készült portrét. Így válik Warhol egy személyben hőssé és szerzővé, kitárva a lehetőségek és az értelmezések kapuját, amely játék valószínűleg nem lenne ellenére a határokat kedvvel megszegő Warholnak sem.

Robert Mapplethorpe: Andy Warhol (1986)© Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission.

A kiállítás 2012. október 21-ig látogatható és július hónapban több tárlatvezetés is kapcsolódik hozzá, melyeken a részvétel érvényes belépőjeggyel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ezek időpontja: július 15., július 22., július 29.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr655132489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása