A ragyogás elkápráztat

|

benczur_00b.jpg

A Ludwig Múzeumban idén is különleges ünnepi installáció fogadja a látogatókat. Benczúr Emese Let it Shine (Hadd ragyogjon) című munkája mintegy harmincezer csillogó konfetti lapocskából készült.

A múzeumban immáron hagyomány, hogy a karácsonyi és újévi ünnepekre készülve egy különleges alkotással lepjük meg a látogatókat. Két évvel ezelőtt a Velencei Biennáléra készülő Studio Nomad horganyzott járdarácselemekből épített egy hatméteres mérnöki ezüstfenyőt, tavaly pedig a múzeum műszaki stábja komponált egy karácsonyfát kiállítási posztamensekből. Idén Benczúr Emese képzőművészt kértük fel, hogy készítsen egy ünnepi installációt.

benczur_01.jpg

 

A szöveg régóta központi szerepet kap a műveidben, és előszeretettel használsz hétköznapi, olcsó anyagokat, amiből kitartó munkával fantasztikus dolgok születnek. Hogyan készült ez a mostani munka?

Színes konfettit használtam alapanyagnak, ebből varrtam nyolcméteres szalagokat, figyelve arra, hogy hova kerülnek az ezüstszínű betűk. Nemrég késztettem egy másik, hasonló munkát (Bright Future) a Molnár Ani Galériába, amely festővászonra ragasztott konfettikből állt. Egy hónapon át a földön ülve dolgoztam, és közben elgondolkodtam a konfettik varrhatóságán. Ekkor jött a felkérés a Ludwigtól. Sok szempontból ideálisnak tűnt, hogy a nagyméretű installációt ebből a könnyű, légies, varrt szerkezetből készítsem el.

A ragyogás szó több munkádban is előfordul, egy egész sorozat állt már össze ezekből. A feliratos munkáidból készült egy kis katalógus is LET IT SHINE címmel. Miért foglalkoztat ennyire a ragyogás?

Ezzel kápráztatom el magamat és – remélem – a nézőt is. Egy ilyen mű elkészítése hosszas manuális munkát igényel, ami közben próbálom kikapcsolni a környező világ ingereit. Úgy gondolom, hogy ragyogásra – fizikai és lelki értelemben egyaránt – a mai világban is nagy szükség van. És itt nem a konzumtársadalom csili-vili világára gondolok. A fény és az anyag finom ragyogása mindig ünnepi pillanat, ami megérinti az embert.

benczur_02.jpg

A nagyméretű installációdat több napon keresztül a Mintázat és dekoráció kiállítás terében állítottad össze. Melyik a kedvenced műved a kiállításon?

Nagyon klassz volt a nagy térben ezek között a munkák között dolgozni. A készülő művem nagyon szépen illeszkedett a kiállítás tematikájához, de eddigi munkáim is sok szálon kötődnek a mintákhoz és a dekoratív textúrákhoz. Nem beszélve arról, hogy a MOME Textil Tanszékén tanítok, mintatervezést is. A kiállításon magával ragadott Thomas Lanigan-Schmidt ikonosztáza, amely fára kasírozott festett alufóliából, folpackból és celofánból készült. Egy klasszikus szakrális műforma mai anyagokból kivitelezve. A ragyogása azonban ugyanúgy elkápráztat, mint a régi mesterek munkái, akik arannyal dolgoztak.

benczur_03.jpg Benczúr Emese Thomas Lanigan-Schmidt Ikonosztáz (1977–78) című műve előtt | fotó: Boros Géza

 

A Mintázat és dekoráció kiállítás 2020. január 5-ig látogatható, és addig látható a Ludwig lépcsőházában Benczúr Emese installációja is.

Benczúr Emese munkáiról egy remek klip:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr5115348846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása