Megjelent az Iparterv 50+ kiállítás katalógusa

|

2019. február elején nyílt meg az Iparterv 50+ című kiállítás a Ludwig Múzeumban. Az 1968-as és 1969-es legendás Iparterv-kiállítások ötvenedik évfordulóján megrendezett tárlat kortárs alkotásokon keresztül reflektált a félévszázaddal ezelőtti művészettörténeti jelentőségű eseményekre, illetve bemutatta azok történeti hátterét. A Ludwig Múzeum kiállításának anyagából katalógus készült, amelyet pontosan a második Iparterv-kiállítás megnyitásának ötvenedik évfordulóján, 2019. október 24-én mutattak be.

iparterv_konyvbemutato_20191024_35_600.jpgAz Iparterv 50+ kiállítás katalógusa | Fotó: Szabó Zsófia / Ludwig Múzeum

A kiadványt Pataki Gábor művészettörténész, az MTA BTK Művészettörténeti Intézet tudományos főmunkatársa ismertette, illetve Kemény György grafikusművész, aki ötven évvel ezelőtt az Iparterv-kiállítások arculatát tervezte, és a Ludwig Múzeum kiállításán is látható volt egyik újabb alkotása. A beszélgetést Készman József, az Iparterv 50+ egyik kurátora vezette.

iparterv_konyvbemutato_20191024_1153_600.jpgKemény György, Készman József és Pataki Gábor bemutatja a katalógust, amelynek kinyitott oldalán Bak Imre műve látható | Fotó: Szabó Zsófia / Ludwig Múzeum

Pataki Gábor katalógusbemutatón elhangzott beszédének teljes írott változatát erre a linkre kattintva olvashatják el.

A kiadványt Popovics Viktória szerkesztette, aki szintén az Iparterv 50+ kiállítás kurátora volt. A tanulmányokat Bordács Andrea, Fabényi Julia, Fehér Dávid, Hornyik Sándor, Konkoly Gyula és Véri Dániel írta.

A katalógus első részében az Iparterv 50+ kiállítás dokumentációja, műtárgyfotók és szövegek szerepelnek, illetve az ötven évvel ezelőtti tárlatokon kiállított munkák fényképei is. A kötet második része az Ipartervhez kapcsolódó művészek kortárs munkáira fókuszál, amelyek szintén szerepeltek a Ludwig Múzeum kiállításán. A kiadvány harmadik részében a Ludwig Múzeumban megrendezett Iparterv-konferencián elhangzott előadások szövegei olvashatók, és az iparterves művészek részvételével lezajlott egyedülálló kerekasztal-beszélgetés, amelyen a résztvevők felidézték az ötven évvel ezelőtti eseményeket, és a művészetet érintő általános kérdésekről fejtették ki, illetve nem egyszer ütköztették véleményeiket.

iparterv_konyvbemutato_20191024_1326_600.jpgFotó: Szabó Zsófia / Ludwig Múzeum

A kötet egyéb különlegességeket is tartogat: egy kihajtható lapon egy adatvizualizációs tábla (készítette Boros Géza) szemlélteti az iparterves művészek munkájának kanonizációs folyamatát az állami művészeti díjak tükrében. Az Iparterv iránt érdeklődő olvasóknak igazi kincs lehet a katalógus végén található függelék, amelyben szerepel az 1969-es, vagyis a második Iparterv-kiállítás zsűrizésének jegyzőkönyvéről készült fotó, illetve egyéb dokumentumok. (Az első kiállítás előtt nem volt zsűrizés, ezért is volt művészettörténeti jelentőségű az 1968-as tárlat.)

iparterv_konyvbemutato_20191024_1719_600.jpgKemény György, Készman József és Pataki Gábor | Fotó: Szabó Zsófia / Ludwig Múzeum

A kötet nemcsak a tartalma miatt egyedi, hanem a dizájn miatt is. A nyitott gerinces, színes, cérnafűzött kiadvány borítója kreatív papírból készült. A borító grafikai tervét Szmolka Zoltán készítette, amely az egymásra helyezett dokumentumok vagy a megnyitott fájlok képét juttathatja eszünkbe, utalva a múlt és a jelen művészetének kapcsolatára.

iparterv_konyvbemutato_20191024_6627_600.jpgA kiadvány máris az érdeklődők kezében | Fotó: Szabó Zsófia / Ludwig Múzeum

A katalógus ajánlását Pataki Gábor szavaival zárjuk:

 „Azt hiszem, nincs már eposzi jelző, melyet ne aggattak volna az Iparterv-kiállításokra s azok résztvevőire.

[…] olyan aligha akad, melyet már 11 év múlva rekonstruálnának, aztán évtizedenként követnének az hommage-ok, újrarendezések, kontextusba helyezések. […] Másfelől, a többszörös rekonstrukciós kísérletek ellenére az Iparterv-kiállítások körül rengeteg a bizonytalanság. Egyedül jelentőségüket illetően teljes a konszenzus, de megszervezésük körülményeiről, előzményeiről, bezárásukról, a kiállítók szerepéről, a katalógusok elkészítéséről stb, stb… már egymással ellentétes nézetek léteznek. […] De szerencsére nekem most elsősorban az Iparterv 50+ kiállítás katalógusáról kell beszélnem, ezért abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy inkább kommentálnom kell az ott megjelentek kapcsán felmerülő kérdéseket.”

(A teljes szöveg erre a linkre kattintva olvasható.)

A katalógus megvásárolható a Ludwig Múzeum Shopban.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr6115297670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása