Poszt-internet korszak és trash-szobrok - Interjú Vitus Weh kurátorral az Esterházy Művészeti Díj kapcsán

|

Január 14-én, vasárnap zár az Esterházy Művészeti Díj jelöltjeit és díjazottjait bemutató kiállítás a Ludwig Múzeumban. A 2009-ben alapított elismerést két évente adják át, a hétvégén záró kiállítás a második fordulóba beválasztott 21 alkotó munkáit mutatja be. Január 13-án, szombaton, 16 órától exkluzív tárlatvezetésén vehetnek részt a látogatók, amelyet Fenyvesi Áron művészettörténész, az Esterházy Művészeti Díj zsűritagja fog tartani. A tárlatvezetésen és az azt követő beszélgetésen és koccintáson jelen lesznek a díj nyertesei: Ezer Ákos, Keresztes Zsófia, és Nagy Imre, illetve Vitus Weh, a kiállítás kurátora, és Kálmán Borbála, a kiállítás koordinátora.

Vitus Weh kurátorral a mai magyar kortárs művészeti szcénáról és a poszt-internet korszakról beszélgettünk egy villáminterjú során.

esterhazy_kep_1_600.jpg

fotó: Kerekes Zoltán

Ludwig Múzeum: Milyen trendeket lát a mai kortárs művészetben?

Vitus Weh: A legfőbb tendencia egy „kreatív társadalom” irányában halad, illetve fontos a műtárgyak magasabb áron történő értékesítése.

L.M.: Milyen témák érdeklik a művészeket? Reflektálnak ezek a művek a mai társadalomra, illetve egyéb kortárs témákra?

V.W.: Sok fiatal művészt egy újfajta realisztikus és szürreális „festészet” érdekel. Ez összefügg azzal, hogy hatalmas mennyiségű képpel találkoznak nap mint nap, ugyanakkor a képekhez tartozó információk igen tömörek. Ez az úgy nevezett poszt-internet korszak, amelyben olyan létezni, mintha valamilyen kábítószer hatása alatti álomban lennénk.

L.M.: Milyen technikákkal dolgoznak a művészek? Vannak új illetve speciális irányok?

V.W.: A poszt-internet művek széles spektrumot ölelnek fel, ide tartozik a videó, a kerámia, vagy éppen a trash-szobrok is.

esterhazy_kep_2_600.jpg

Vitus Weh a kiállítás megnyitóján (fotó: Glódi Balázs)

L.M.: Lát valamilyen különbséget a magyar és az osztrák kortárs művek között?

V.W.: Az esztétikai, társadalmi, illetve politikai kiindulópont szinte ugyanaz.

L.M.: Mióta dolgozik az Esterházy Magánalapítvány kortárs művészeti tanácsadójaként? Látott változásokat ebben az időszakban?

V.W.: 2013 óta dolgozom az Esterházy Magánalapítvánnyal. Azóta számos változás ment végbe, a magyar kortárs művészeti szintér sokat fejlődött, és a jelentkezők alkotásai minden évben egyre nagyszerűbbek.

Látogasson el a Ludwig Múzeumba, az Esterházy Művészeti Díj 2017 című kiállítás finisszázs programjára, január 13-án, szombaton, délután 16 órakor. A programra itt regisztrálhat.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr1213569113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása