Határátlépések – This Ain’t California

|

A fizikai határok meghaladására tesz kísérletet egy csapatnyi fiatal a Marten Persiel által rendezett This Ain’t California című, 2012-es dokumentumfilmben. Egyrészt gördeszkások, tehát se szeri, se száma a trükköknek és a veszélyes szituációknak. Másrészt, a nyolcvanas évek Kelet-Berlinjében gördeszkáznak, akkor és ott pedig ez kirívónak, az ellenséges Nyugatot szimbolizáló cselekvésnek számított, legalábbis a propaganda szemszögéből. Számukra ez eleinte játék volt, amivel színt szerettek volna vinni az életükbe, ám később kiderült, hogy ennél többről van szó: az elnyomó rendszer elleni tiltakozást és a határok átlépését jelentette.

harald_schmitt_3_1.jpg

This Ain’t California (2012)
Fekete-fehér és színes dokumentumfilm, 90’
Rendezte: Marten Persiel


A film középpontjában a berlini Alexanderplatzon gördeszkázók egy csoportja áll, egészen pontosan Nico és Denis barátsága, valamint az őket körülvevő társaság. A képsorokat alapvetően meghatározza a Super 8-as formátum: az eredeti archív anyag révén nyerhetünk bepillantást a nyolcvanas évek Kelet-Berlinjének világába és e baráti társaság mindennapjaiba, továbbá a filmnyersanyag színvilága és tónusai sajátos atmoszférát teremtenek. Az archív felvételeket időről-időre megszakítják jelenetek, melyekben a már negyvenes éveikben járó főszereplők idézik vissza tinédzserkoruk számos mozzanatát egy helyen, ahol anno gördeszkáztak. Így kapcsolódik össze a filmben jelen és múlt, dokumentum és emlékezet.


A This Ain’t California sokkal több kedélyes nosztalgiázásnál, és nem abban leli örömét, hogy a gördeszkázást kizárólag egzotikumként mutatja be. Az adott korszakban és az adott helyen ezeknek a fiataloknak az életformája tiltakozásnak minősült, ugyanakkor ez segített a rendszer légkörének elviselésében. A fojtogató történelmi helyzetet és az ebben való örömteli létezést pedig remekül mutatja be a film.

harald_schmitt_2_1.jpg

This Ain’t California (2012)
Fekete-fehér és színes dokumentumfilm, 90’
Rendezte: Marten Persiel
A This Ain’t California című filmet 2013. március 23-án 17 órai kezdettel vetítjük a Ludwig Múzeum 1. emeleti előadótermében német nyelven, angol felirattal. A vetítést követően Szipőcs Krisztina, a gyűjteményi osztály vezetője beszélget Bedő Iván újságíróval. A vetítés a Goethe Intézet támogatásával valósulhatott meg. A program ingyenes.A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr85148154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.